En güçlü teleskop hangisidir?
En güçlü teleskop hangisidir?
Öncüllerinden en az 60 kat daha güçlü olan Kaliforniya’daki National Ignition Facility’deki (NIF) lazer, hassas mühendisliğin etkileyici bir başarısıdır. Şimdiye kadar yapılmış en büyük optik enstrümanı, 7.500 flaş lambasını, 97 kilometrelik aynaları ve fiber optikleri içerir ve kabaca üç futbol sahası büyüklüğündedir.
NIF’nin ana osilatöründe, bir fiber optik lazer kullanılarak düşük enerjili bir foton darbesi üretilir. Lazer darbesini yükseltmek için 192 ayrı ışına bölünür; bunlar daha sonra fiber optik kablolar aracılığıyla bir dizi amplifikatöre taşınır. Neodim atomlarındaki elektronlara enerji veren neodimyum emdirilmiş fosfat cam tabakalarına enerji vermek için güçlü beyaz flaş lambaları kullanılır.
Fotonlar amplifikatörden geçerken, elektronların ‘temel durumuna’ geri dönmesine neden olurlar ve bu süreçte daha fazla foton salınır. Fotonlar çarpışır ve birlikte titreşir, hepsi aynı dalga boyuna sahip ve tek bir yönde hareket eden bir foton akışı oluşturur. Amplifikatördeki bir optik anahtar, bir ayna gibi çalışır ve fotonları ileri geri hareket etmeye zorlar, daha fazla elektrona çarparak ve giderek daha fazla özdeş foton üretir. Bu işlem, her bir ışının gücünü bir joule fraksiyonundan 20.000 joule’ün üzerine çıkarır.
Işınlar büyütüldükten sonra, on katlı aynalı iki ‘şalt sahası’, onları bir kurşun kalem silgisinden daha küçük bir hedefi saptayarak küresel bir hedef odasına odaklıyor. 192 ışının tümünün birleşik gücü hedefi, Güneş’in çekirdeğinden altı kat daha sıcak olan 100 milyon santigrat dereceye kadar ısıtır ve 100 milyar atmosferi aşan bir kuvvetin altına sokar, hepsi bir saniyeden daha kısa bir sürede.
Özdeş fotonlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek özdeş fotonlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla