Kimya ne kadar zamandır var?

Kimya ne kadar zamandır var?

Kimya ne kadar zamandır var?

Büyük Patlama’da evren başladıktan yaklaşık 379.000 yıl sonra, elektronların protonların etrafına yapışacak kadar yavaşlamasına yetecek kadar soğumuş ve ilk hidrojen atomları oluşmuştur.Bilim adamları evrenin 110 milyon yıl içinde ne zaman başladığını bildikleri için, bunun 13.64 ile 13.86 milyar yıl önce olduğunu söylemek dışında tam olarak ne zaman olduğunu söyleyemezler.

İnsanlar ilk olarak yaklaşık 3000 yıl önce, cevherlerden metal çıkarmaya, bira ve şarap yapmaya, çömlekçilik ve sır yapmaya başladıklarında kimya tekniklerini kullanmaya başladılar.İlk kontrollü kimyasal reaksiyon ateş olmuş olabilir.

Kimyasal reaksiyonları anlamaya yönelik ilk girişimler büyük ölçüde başarısız oldu, ancak simya adı verilen uygulama, birkaç önemli asit üretimi, damıtma uygulaması ve halen kullanılmakta olan diğer teknikler dahil olmak üzere birçok keşfe yol açtı.

Modern kimyanın başlangıcı, Robert Boyle tarafından The Skeptical Chymist’in yayımlanmasıyla genellikle 1661’e kadar uzanır.Daha sonra, Antoine Lavoisier kütlenin korunumu yasasını geliştirdiğinde, kimya, dikkatli ölçümlerin deney sonuçlarının matematiksel olarak yorumlanmasına izin verdiği bir bilim haline geldi.

Kimyasal reaksiyonların araştırılmasını sistematikleştiren ilk insanlardan biri, Avrupalılar için Geber olarak bilinen İranlı bilim adamı Abu Musa Cabir ibn Hayya¯n idi.721’de doğan Geber, damıtma icadı ile tanınır.Yazılarının çoğunun deşifre edilmesi kasıtlı olarak zordu, bu yüzden yalnızca diğer simyacılar okuyabilirdi.Başlıca katkısı, kimyada deney yapmanın önemini vurgulamasıydı.

Kurşunu altına çevirebilemiyiz?

Kurşun gibi baz metalleri değerli metallere, özellikle de altına dönüştürmek ilk simyacıların hedefi olsa da, aslında kimya değildir.Kimya, bir elementi diğerine dönüştürmekle değil, atom kombinasyonlarıyla ilgilenir.

Elementlerin dönüşümü, temel parçacıklarla ilgilenen bir fizik dalının parçasıdır.Dönüşüm (cıva gibi bir elementi altın gibi diğerine dönüştürmek) doğal olarak gerçekleşir.Lityumdan daha ağır olan tüm elementler, yıldızlarda dönüşüm yoluyla yaratıldı.

Üst atmosferdeki azot, kozmik ışınlar üst atmosfere çarptığında oluşan nötronlar tarafından radyoaktif karbon-14’e dönüştürülür.Karbon-14 daha sonra nitrojene dönüşür.Bilim adamları ilk olarak 1901’de Ernest Rutherford ve Frederick Soddy’nin toryumun radyuma dönüşmekte olduğunu bulduklarında dönüşümün gerçekleştiğini fark ettiler.Daha sonra, 1917’de Rutherford, nitrojeni helyum çekirdekleri (alfa parçacıkları olarak adlandırılır) bombardıman ederek oksijene dönüştürebildi.

Diğer metallerden altın yapmak, yerden çıkarılan altın satın almaktan daha pahalı olurdu.Ancak kesinlikle saf altına ihtiyaç duyulduğunda, genellikle doğal altının içinde bulunan bakır ve gümüş safsızlıklarını çıkarmaya çalışmaktan (gama ışınlarıyla bombardıman ederek) civadan altın elde etmek daha ucuz olabilir.

Diğer yöne gitmek, altından saf cıva yapmak da faydalıdır, çünkü saf cıva çok saf bir ışık kaynağı yapmak için kullanılabilir.

Doğal altın hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek doğal altın hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.