Bir Süpernova Dünyadaki Yaşamı Yok Edebilir mi?
Kısa Bilgi
Bir Süpernova Dünyadaki Yaşamı Yok Edebilir mi?
Bir süpernova, yıldız içi bir patlamadır.İnanılmaz derecede güçlü olan tipik bir süpernova, en şiddetli anında bütün bir galaksiyi gölgede bırakabilir ve bir Güneş değerindeki yıldız kütlesini saniyeler içinde ışık hızının önemli bir seviyesinde fırlatabilir.
Bir süpernova, yeterince yakın olsaydı, kesinlikle medeniyetin sonunu getirebilir ve belki de Dünya’daki tüm yaşamı yok edebilirdi.Dışarı atılan maddedeki ağır radyoaktif elementler bozundukça gama ışınları üreteceklerdi.Bu gama ışınları, ozon tabakamızı nitrojen oksitlere ve saf nitrojene dönüştürecek kadar güçlü olacaktı ve bunların hiçbiri bizi uzayın radyasyonundan korumayacaktı.
Güneş ve kozmik ışınların bombardımanı, ekosistemin, özellikle plankton ve mercan resiflerinin önemli kısımlarını yok eder.Bu sistemlerin çökmesiyle, okyanus biyomu büyük olasılıkla çökecek ve besin zinciri boyunca etkilenecek kitlesel bir yok oluşa yol açacaktır.Yeterince uzun süre maruz kalındığında, kozmik ve güneş ışınlarının bombardımanı tehdit oluşturacak ve nihayetinde her yerde - insanlık da dahil olmak üzere - yüzey yaşamını yok edecektir.Hayatta kalan herhangi bir canlı olsaydı, muhtemelen Dünya’nın kabuğunun derinliklerinde saklanan mikroplar olurdu.
Bu senaryo olduğu kadar korkutucu, aynı zamanda son derece olası değildir.Kozmik terimlerle, bu Supernova’nın herhangi bir gerçek hasara neden olmak için çok yakın olması gerekirdi.Güçlü, Tip I süpernovalar 75 ışıkyılının ötesinde ve önemli ölçüde sönüktür ve daha az güçlü Tip II süpernovaların 25 ışıkyılı üzerindeki bir mesafede önemli hasara neden olma olasılığı düşüktür. Neyse ki, süpernovaya dönüşecek kadar yakın ve yeterince büyük yıldız yok. En yakın aday, güvenli bir şekilde 150 ışıkyılı uzaklıktaki (ve bizden daha da uzaklaşan) IK Pegasi’dir.
Şansımıza Samanyolu’ndaki 200 ila 400 milyon yıldızdan, her yüzyılda ortalama üç süpernovaya dönüşüyor.Bu, yakın zamanda endişelenmemiz gereken bir şey değil.
Yıldızların ışıkları ne kadar sürede Dünya’ya varır?
Yıldız Işığının Dünya’ya ulaşması uzun yıllar alır.Bu, şu anda gördüğümüz süpernova patlamalarının (ve diğer olayların) gerçekten yıllar önce meydana geldiği anlamına mı geliyor?
Evet.Ancak, süpernovanın üzerimizde yaratacağı herhangi bir etki, sadece ‘şimdi’ dir.Biz onun oluşumunu gözlemleyene kadar olanlardan dolayı burada hiçbir şey değişmez.
Oksijensiz yaşam mümkün müdür?
Oksijen olmadan yaşamın mümkün olmadığı genel bir kanıdır.Ama Evren, Dünya’dan çok farklı gezegenler içeriyorsa, orada evrimleşmiş canlılar neden başka bir gaz kullanamıyor?
Hayatı düşündüğümüzde, genellikle aklımızda bizim gibi yaratıklar var. Dünyada bile oksijenin zehir olacağı anaerobik bakteriler olduğunu unutuyoruz. Bakteriler ayrıca yaşamı temsil eder. Başka hangi yaşam biçimlerinin mümkün olabileceğini bilmiyoruz. Virüsler oksijensiz ve yüksek vakum dahil aşırı koşullar altında ‘yaşayabilir’; kendilerini yeniden üretmek için diğer yaşam formlarını kullanan bilgilerin kopyaları olarak düşünülebilirler. Bu anlamda asalak bir yaşam biçimini temsil ediyorlar. Hiçbir mantıklı exobiyolog, başka bir gezegende yaşam bulduğumuzda, benzer özelliklere ve Dünya’da bulduklarımızla aynı fiziksel, sosyal veya psikolojik özelliklere sahip varlıklarla karşılaşacağımızda ısrar etmez. Ve yine de, elementlerin evrensel bolluğu ve doğa kanunlarının evrenselliği göz önüne alındığında, Dünya’da gelişene biraz benzeyen hayata giden bir yolun pek olası olmadığından şüphelenmek için mazur görülebiliriz. O zaman bile, kendi gezegenimizde bile evrimleşmiş olan muazzam çeşitlilikteki yaşam formları düşünüldüğünde, daha ince tezahürleri tahmin etmek zor olurdu. Yakın çevremizdeki (insansız sondalar gönderebileceğimiz) gezegenler dışında, yalnızca bizimle iletişim kurma teknolojik kabiliyetini geliştirmiş dünya dışı uygarlıkları tespit etmek zorunda kalabiliriz.
Yüzey yaşamı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yüzey yaşamı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla