Beyin gözle görmeye yardımcı olur?

Beyin gözle görmeye yardımcı olur?

Beyin gözle görmeye yardımcı olur?

Görmek elbette gözle yapılır. Ancak beynimiz görme dediğimiz süreçte çok önemli bir rol oynar. Mekanik olarak olan budur. Işık dalgaları gözün göz bebeğinden geçerek retinada bir görüntü oluşturur.

Retina nedir?

Retina, göz küresinin arkasındaki hücrelerin halı benzeri bir ekranıdır. Retina’nın 130.000.000 hücresinin her biri ışığa duyarlıdır. Işık bir hücreye çarptığında kimyasal bir değişim meydana gelir. Bu, optik sinirden beynin gören kısmına giden bir sinir lifinde bir uyarı başlatır. Ama olanların hepsi bu değildir. Beynin gördükleri, retinada oluşan resimlerden çok farklıdır. Örneğin, gözleriniz nadiren dinlenir. Dışarıda durup etrafınızdaki manzaraya bakarsanız, gözleriniz çimen, ağaç tepesi, bulut, kuş veya sincapta sadece bir saniye durur.

Beyin bir dizi hızlı anlık görüntü görmez. Beynin gören kısmı her resmi kaydeder ve onu hatırlar. Onları bir araya getirir ve onlara anlam verir, böylece parçalar değil bütün resim görülür.

Bir saniyede, beyindeki hatıraların deposundan yararlanılır. Daha önce bir ağaç, bir bulut, bir sincap görülmüştür. Onları tanımak sadece bir bakış alır. Görmek, gözün birçok bölümünün, optik sinirin ve beynin gözün mesajlarını gören ve yorumlayan bölümlerinin kullanımını içerir.

brain

Optik İllüzyon Nedir?

Optik illüzyonu tanımlamanın en basit yolu, gözlerimizin üzerimizde oynadığı bir ‘numara’ olmasıdır. Aslında öyle olmayan bir şey görüyoruz. Ya da aynı nesneyi tamamen farklı iki şekilde görebiliriz. Gözlerimiz düzgün çalışıyorsa ve önümüzde olanı tam olarak görebilmemiz için araçlarsa, bize nasıl “numara ‘’ oynarlar? Bunu mümkün kılan şey budur.Görme fiziksel bir süreç değildir.Fotoğraf gibi değildir.

Görme gerçekten psikolojik bir deneyimdir, çünkü gören gözler değil beyindir! Gözler, izlenimleri almak için mekanik araçlardır. Fakat bu görüntüler beyne ulaştığında bir yargı gerçekleşir. Beynin hücreleri, bu görüntünün ne olduğunu düşündüklerine karar vermelidir. Beynin bu kararı vermesine ne yardımcı olur? Eşit uzunlukta çizgiler olduğunu, ancak birinin dikey ve diğerinin yatay olduğunu varsayalım. Yatay çizgi bize daha kısa görünecektir çünkü gözbebeklerinin bir yandan diğer yana hareket etmesi yukarı ve aşağıya göre daha kolaydır. Böylece beyin yatay çizginin daha kısa olması gerektiğine karar verir!

Üç Boyutta Nasıl Görüyoruz?

Bir alana baktığımızda, uzaktaki bir nesnenin diğerinden daha büyük olduğunu veya birinin diğerinin arkasında olduğunu nasıl anlarız? Neden her şeyi birbiriyle doğru ilişki içinde üç boyut yerine ‘düz’ görmüyoruz?

Gerçek şu ki, olayları sadece gözlerimizle değil, zihnimizle de ‘görüyoruz’. Olayları deneyimin ışığında görürüz ve zihnimiz gördüklerimizi yorumlamayı öğrendiği ipuçlarını kullanamazsa kafamız çok karışabilir. Örneğin, deneyim bize nesnelerin boyutu hakkında bir fikir verir. Kıyıdan biraz uzakta bir teknedeki bir adam, karadaki bir adamdan çok daha küçük görünüyor. Ama birinin çok iri, diğerinin çok küçük olduğunu söylemiyorsunuz.

brain

Zihninizin kullandığı diğer ‘ipuçları’ ndan bazıları nelerdir?

Bunlardan biri perspektiftir. Tren raylarına baktığınızda bir araya geldiklerini biliyorsunuz. Böylece izlerin genişliğini göz önünde bulundurursunuz ve mesafe hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Deneyimler size yakın nesnelerin keskin bir şekilde tanımlanmış ve uzaktaki nesnelerin puslu göründüğünü söyler. Deneyimlerinizden gölgelerin nasıl ‘okunacağını’ da öğrendiniz. Size nesnelerin şekli ve ilişkileri hakkında ipuçları verirler. Yakın nesneler genellikle daha uzaktaki nesnelerin kısımlarını örter. Bir gözünüzü kapatın ve başınızı hareket ettirin. Daha uzaktaki nesne sizinle birlikte hareket ediyormuş gibi görünür. Daha yakındaki nesneler diğer tarafa gider. Her iki gözün birlikte çalışması da size önemli ipuçları verir. Nesneler yaklaştıkça siz ve siz onları odakta tutmaya çalışırsınız, gözleriniz birleşir ve göz kaslarında bir zorlanma olur Bu gerginlik, mesafeye işaret eder.

Nesnelerin bölümleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek nesnelerin bölümleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.