Ön cam yıkama sıvılarında neler var
Ön cam yıkama sıvılarında neler var
Ön cam yıkama sıvısı, yüzde 40 ila 60 metanol ve su karışımıdır. Kiri çıkarmak için biraz deterjan içerir ve üreticiler ayrıca mavi bir boya ekler, çünkü pazar araştırmaları insanların mavi rengi temiz olmakla ilişkilendirdiğini göstermiştir.
Sıvıyı su yerine kullanmamızın nedeni daha düşük sıcaklıkta donmasıdır. Herhangi bir maddenin suda çözülmesi suyun donma noktasını düşürür. İlginç bir şekilde, ne eklediğimizin önemi yok. Önemli olan ne kadar eklediğimizdir: donma noktası azalmasının kapsamını belirleyen yabancı moleküllerin sayısıdır. Esasen, çözünen moleküller su molekülleri arasına girer ve kristal oluşturmak için birleşmelerini engeller. Şeker veya tuz işi yapar, ancak su buharlaştıkça ön camda bir kalıntı bırakırlar.
Bu yüzden suyla kolayca karışan uçucu bir sıvıya ihtiyacımız var. Metanol idealdir. Sudaki yüzde 40’lık bir çözelti, suyun donma noktasını yaklaşık eksi kırk dereceye düşürür ki bu genellikle yeterlidir. İngiliz kimyager Robert Boyle ilk olarak 1661’de havasız ortamda odun ısıttığı zaman metanol yaptı. Odun yanmadı, ancak çeşitli maddeler verecek şekilde parçalandı, bunlardan birine metil alkol veya metanol adını verdi. Bu terim, ‘şarap’ anlamına gelen Yunanca methe’den ve ‘odun’ için kullanılan hyle’den gelir, çünkü metil alkol ‘odun şarabı’ olarak kabul edilirdi.
Yaklaşık 1930 yılına kadar Boyle’nin metanol hazırlama yöntemi kullanımda kaldı. Bugün ‘sentez gazından’ yapılmaktadır. Buhar kömür, yağ veya doğal gazla reaksiyona girdiğinde, hidrojen ve karbon monoksit karışımı oluşturur. Bu karışım ‘sentez gazı’ olarak bilinir ve metanol yapmak için bir çinko oksit / krom oksit katalizörü ile reaksiyona sokulabilir. Metanol, bir benzin katkı maddesi olarak (gazı daha iyi yanmasını sağlar), endüstriyel bir çözücü olarak ve elbette, ön cam yıkama sıvısında bir bileşen olarak kullanılır.
Bir tutamda, ön cam yıkama sıvısı olarak homojen bir su ve etanol karışımı da kullanabilirsiniz, sadece arabanızdaki kabı votka ile doldurun.
Boyle metanol hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek boyle metanol hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla