Baş Ağrısına Neden Olan Nedir?

Baş Ağrısına Neden Olan Nedir?

Baş Ağrısına Neden Olan Nedir?

Tıbbi olarak sefalalji olarak bilinen baş ağrılarının, uykusuzluk, dehidrasyon, stres, göz yorgunluğu, sinüs ağrısı ve kas gerginliği gibi çok sayıda nedeni vardır.

Vücudun herhangi bir yerinde bir bozukluk veya ağrı olduğunda, sinir liflerinin uçlarındaki ağrıya duyarlı reseptörler olan nosiseptörler aktive olur.Nosiseptörler beyne, beynin acı olarak yorumladığı bir sinyal gönderir.Bir baş ağrısı oluşur.Başın ağrının hissedildiği bölge, aktive olan nosiseptörlerin konumuna bağlıdır.

Baş ağrısı sırasında ne olur?

Beyin ağrıya uyulduğunda, ağrıyı azaltmak için hareket eden serotonin de dahil olmak üzere bir dizi kimyasallar üretir.Bununla birlikte, bu kimyasalların serbest bırakılması, beyindeki kan damarlarının bir şişmesine neden olabilir, kan damarları ihalesini yapar.Şişmiş damarlar daha sonra onları kafasında çevreleyen sinir liflerini tahriş eder.Bu sinir lifleri, yüzünde ve başındaki ağrı ile uğraşan beynin bir alanı olan trigeminal sisteme mesaj gönderir.Bu, baş ağrısının kötüleşmesine neden olabilir.

Baş ağrısının etkilerini hafifletmek için kullanılan ilaçlar erken alındığında en iyi sonucu verir.Sinirler tarafından iletilen ağrı sinyallerinin yolları tamamen aktif hale geldiğinde, sinyallerin engellenmesi ve dolayısıyla baş ağrısının azaltılması daha zordur.

pain signals

Bir dondurma baş ağrısına sebep olur mu?

Bir teori, beynin donmasını sinüslere yerleştirir; burada ağrı, frontal sinüslerdeki havanın hızlı soğumasından kaynaklanabilir.Bu, lokal ağrı reseptörlerini tetikler.

Başka bir teori, ağzın çatısında ve arkasındaki kan damarlarının daralmasının ağrı reseptörlerinin aşırı yüklenmesine ve ağrıyı başınıza yönlendirmesine neden olduğunu varsayar.Ağzınızın arkasında sfenopalatin ganglionu adı verilen bir sinir merkezi vardır ve bu, korkunç dondurma baş ağrısının en olası kaynağıdır.

Ağaçkakanların başı neden ağrımıyor?

Bir ağaçkakan gagasını bir ağaç gövdesine günde 12.000 kez çekiçle vurabilir ve böceklerle beslenir ve kafasını incitmez.Bunun nedeni, beyninin, onu darbelerden koruyan özel kemikten yapılmış bir kafatasının içinde sıkıca tutulmasıdır.

Bir ağaçkakanın kafatası, darbelerden kaynaklanan titreşimleri emen kalın, süngerimsi bir kemikten yapılmıştır.Kafatasını yerinde tutmak için emniyet kemeri görevi gören hyoid adı verilen özel bir kemiği de vardır.Ağaçkakanın kuyruğundaki güçlü, sert tüyler destek görevi görür.Ağaçkakan dik ağaca vururken gövdeyi geri iterler.Bir ağaçkakanın pençeli ayak parmakları vardır - ikisi öne, ikisi arkaya bakar.Bunlar, gövdeyi sağlam bir şekilde tutmasına yardımcı olur.Gaga, çekiçlemek için yeterince güçlüdür ve ucu kendisini onarmaya bile devam edebilir, böylece yıpranmaz.Bir ağaçkakan, bir ağaç gövdesine saniyede 20 kez çarpabilir.

Ağrı sinyalleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek ağrı sinyalleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.