Hasta ipekböcekleri ve kazara dökülme nasıl suni ipek icat etti?

Hasta ipekböcekleri ve kazara dökülme nasıl suni ipek icat etti?

Hasta ipekböcekleri ve kazara dökülme nasıl suni ipek icat etti?

Bir kez daha Louis Pasteur’e bakıyoruz. 1862’de, Fransız ipek endüstrisi temsilcileri, ipekböceklerine musallat olan, felaketle sonuçlanabilecek bir salgından onları kurtarmak üzere galip geldi. Pasteur, sorunu solucanlara ve besledikleri dut yapraklarına bulaştıran küçük bir parazite kadar takip etti. Onun tavsiyesi üzerine solucanlar ve yiyecek kaynakları yok edildi. Sağlıklı yeni solucanlarla taze bir başlangıç ​​yaptıktan sonra ipek endüstrisi bir kez daha gelişti.

Suni ipek nasılmortaya çıkmıştır?

Tuhaf olaylar dizisi yoluyla, bu bilimsel kurtarma ipeğin ilk gerçek ticari rakibi olan suni ipekin geliştirilmesine yol açtı. Kont Hilaire de Chardonnet, ipekböceği destanı sırasında Pasteur’un yardımcısıydı. İpekböceklerinin ipek eğirme biçimine hayran kaldı ve solucanın ne yaptığını anlayarak insanlığın da istenen ipliği eğirmeyi öğrenebileceğini düşündü. Asla ipeği kopyalayamadı, ancak ilk ticari yapay ipeği üretmeyi başardı. Ve kazara yöntemi keşfetti.

chardonnet silk

Kolodyum nedir?

O günlerde fotoğrafçılar, fotoğraf plakalarını kaplamak ve korumak için kolodyum adı verilen bir madde kullandılar.Louis Menard, 1846’da nitroselülozu (nitrik asit ve sülfürik asit karışımı ile işlenmiş pamuk) alkolde çözerek kolodion geliştirmişti.Şeffaf, jelatinimsi sıvı sert, renksiz bir film halinde kurutuldu ve aynı zamanda kesikler ve yanıklar için bir pansuman olarak popülerdi.Bir gün Chardonnet, yanlışlıkla bir şişe kolodion döktüğünde fotoğraf plakaları üzerinde çalışıyordu.Döküntüyü bir süre bıraktı ve temizlemek için bir bezle geri döndüğünde, kolodionun uzun, ipek benzeri iplikler oluşturduğunu gördü.İpekböcekleriyle yaptığı çalışmalar nedeniyle keşfin önemini anladı.Bağımsız olarak zengin Chardonnet sonraki altı yılı icadı üzerinde çalışarak geçirdi.Dut yapraklarındaki selülozu, kumaşa bükülebilecek ince filamentler üretmek için duş başlığı benzeri bir cihazla sıktığı nitroselüloz çözeltisi yapmak için kullandı.

Şaşırtıcı ‘Chardonnet ipeği’ 1889 Paris Sergisinde sergilendi. İlk suni ipek son derece yanıcıydı,ve yeni malzemeyi yapan fabrika işçileri ona daha az sevecen bir adla atıfta bulunmaya başladılar: kayınvalide ipek.

Kayınvalide ipeği hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek kayınvalide ipeği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.