Alarm erteleme neden dokuz dakikadır?
Kısa Bilgi
Alarm erteleme neden dokuz dakikadır?
Neredeyse tüm dijital çalar saatlerin, alarmı basıldıktan sonra dokuz dakika geciktiren bir erteleme işlevi vardır.
İlk ertelemeli çalar saat, 1956’da oluşturulan analog bir modeldi ve erteleme aralığı dokuz dakika uzunluğundaydı ve bu, bugüne kadar standart olarak kaldı.Bunun neden standart aralık olduğuna dair birkaç teori var.
En yaygın olanı, erteleme işlevinin saatin son basamağına bağlı olmasıdır. Bu durumda, eğer erteleme gecikmesi dokuz yerine on dakika ise ve son rakam kullanılmışsa, alarm sıfırdan hemen sonra tekrar çalacaktır. Bu teorinin savunucuları, erteleme işlevinde saatin son iki basamağının kullanılmasının, işlevin oluşturulduğu sırada mevcut veya mümkün olmayan daha karmaşık bir tasarım içereceğini iddia ediyorlar.
Bu arada bazı uzmanlar, erteleme işlevi geliştirildiğinde saatlerin belirli viteslere sahip olduğunu söylüyor.Erteleme işlevinin iki vites arasına sığması gerektiğini söylüyorlar ve bu nedenle, istenen zaman gecikmesi on dakika ise, erteleme işlevinin on dakikanın biraz altında veya biraz üzerinde olması gerekiyordu.
Elbette diğerleri, ilk saatin yapımcısının dokuz dakikayı keyfi bir değer olarak seçtiğine ve daha sonra diğer tüm çalar saatlerin o zamandan beri takip ettiği standart haline geldiğine inanıyor.
Neden insanlar alarmdan hemen önce uyanırlar?
Bazı insanlar, ne zaman yatarlarsa yatsınlar, her sabah aynı saatte, çoğu zaman çalar saat çalmadan hemen önce uyandıklarını fark ederler.
Bilim adamları, bir kişinin, vücudun sirkadiyen ritimleri, vücudun döngüsel süreçlerini yirmi dört saatlik bir süre boyunca düzenleyen dahili ‘vücut saati’ nedeniyle her gün aynı anda uyandığına inanıyor. Bu ritimler, insanların uyku düzenlerinin belirlenmesinde önemlidir ve ağırlıklı olarak iç (dış uyaranlardan etkilenmeyen), insanlarda neden insanların nedenlerini açıklamanın bir yolunu açıklamayı bir yola çıkan insanlarda etkilenen ve büyük ölçüde tanımlanıyor. her gün aynı saatte yukarı.
Uyku düzeni nedir?
Çalışmalar ayrıca bir kişinin vücut ısısının her sabah aynı saatte yükseldiğini ve bunun da uyanmayla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Alarmdan hemen önce uyanmanın bilinçaltının işi olduğu düşünülmektedir. İnsanlar uyanacakları zamanı tahmin ederler ve bu beklenti onları alarm çalmadan hemen önce uyandırır. Hem uyanma hem de alarmın sesi strese neden olur, Bu nedenle, bilinçaltı alarm çalmadan hemen önce bir uyanma zamanı ayarlar. Teori, eğer insanlar tam olarak uyanacaklarını düşündükleri ve o saatte uyanacaklarını hayal ederlerse, uyurken bilinçaltı devreye girer ve bunu gerçekleştirir. Nitekim bazı çalışmalar, bir kişiyi alarmın çalma zamanı olduğunun farkında olduğu durumlarda uyandıran vücuttaki belirli hormonlarda, bilinçaltının bu zamanı öngörmesi ve bedeni uyanmaya teşvik etmesi nedeniyle bir artış olduğunu göstermiştir.
Erteleme işlevi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek erteleme işlevi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla