Atomları göremiyorsak, neyden yapıldığını nasıl bilebiliriz?
Kısa Bilgi
Atomları göremiyorsak, neyden yapıldığını nasıl bilebiliriz?
Hiç kimse bir atomu gerçekten görmedi ve evet, biz insanlar gördüğümüz şeylere inanmayı severiz.Bir şeyi görebilmemiz için ışığın ona çarpması ve o ışığın bir kısmını gözümüze yansıtması gerekir.Ancak bir atom, bir ışık dalgasından binlerce kat daha küçüktür.Böylece ışık tek bir atoma çarpıp ondan sekemez.
Atomlar hakkında bildiklerimizin çoğu, bir elektron veya alfa parçacığı gibi bir şeyin bir atoma çarpmasından ve ardından parçacığın atomdan çıktıktan sonra nereye gittiğini izlemekten gelir. Bir bulut odası kullanarak veya özel olarak kaplanmış bir ekrana çarptığında onları izleyerek parçacıkların nereye gittiğini görebiliriz. Bir bulut odası, aşırı doymuş bir alkol buharı içeren kapalı bir kutudur. Yüklü bir parçacık, buharın üzerinde yoğunlaşmasına ve bir gözlemci tarafından görülebilen küçük kabarcıkların izini bırakmasına neden olur.
Atom nasıl keşfedilmiştir?
Atomun hikayesi Yunanlılara kadar uzanıyor. Demokritos (MÖ 460–370) ilk olarak, bütünün kimliğini koruyan en küçük madde birimi olan ‘atom’ veya ‘iota’ fikrini önerdi. Mendeleyev, periyodik element tablosu ile yaklaşık 1869’da elementlerin düzenli tekrar eden özelliklere sahip olduğunu gösterdi. İngilizce öğretmeni John Dalton, 1808’de ilk modern atom teorisini önerdi. 1897’de İngiliz bilim adamı J. J. Thomson, elektriği gazlardan geçirdi ve elektronu keşfetti. 1911’de İngiliz fizikçi Ernest Rutherford, alfa parçacıklarını altın bir folyoya fırlattı ve atomun çekirdek olarak adlandırılan yoğun bir merkezi çekirdeğe sahip olduğunu kanıtladı. 1932’de James Chadwick, çekirdek içinde nötron adı verilen bir parçacık keşfetti. 1930’larda atom parçalayıcıları olarak adlandırılan parçacık hızlandırıcılar, atomların ve parçalarının boyutlarını ve kütlelerini ölçmek için kullanıldı. Bugün atomun en doğru resmi, 1900’lerin başında Niels Bohr, Erwin Schrödinger, Louis de Broglie ve Werner Heisenberg tarafından yapılan kuantum mekaniği ve keşiflerle ilgilidir.
Atom parçalayıcılar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek atom parçalayıcılar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla