Ağrı kesici ilaçlar nasıl çalışır?
Kısa Bilgi
Ağrı kesici ilaçlar nasıl çalışır?
Ağrı kesici ilaçlar veya analjezikler iki farklı şekilde çalışır.Aspirin gibi bazı ilaçlar ağrı hissinin beyne ulaşmasını engelleyerek çalışır.Daha güçlü ağrı kesici ilaçlar, beynin ağrı reseptörlerinden aldığı sinir uyarılarına tepki vermesini engeller.
1800’lü yıllarda, doktorlar deri şeritlerle sıkıca sarılmış bastonlar taşıyorlardı.Neden?
O günlerde ağrı kesiciler azdı.Bir doktor özellikle ağrılı bir işlem yapmak zorunda kaldığında bastonunu yanlamasına hastanın ağzına sıkıştırdı.Talihsiz insanlar sopayı ısırır ve acıyla baş etmeye çalışırdı.Bir çeşit tahtayı ısırmak gibiydi.
Bastonlar neden doktorluğu sembolize eder?
Ancak baston, bu oldukça yaratıcı teknik yaygınlaşmadan önce bile hekimi sembolize ediyordu. On yedinci yüzyılda, doktorlar, dört yağmacının vebaya yakalanmasını engellediği söylenen sarımsaklı Marsilya sirkesiyle dolu içi boş altın başlı bastonlar taşıdılar. Enfeksiyonu önlemek için, doktorlar sirkeyi defalarca sürerlerdi.
İlk etapta bir sopa taşıma fikri, birkaç yüz yıl önce yaşamış ünlü hekim veya simyacı Paracelsus’a geçmiş olabilir. Tedavileri başarısız olduğunda, Paracelsus bazen içi boş çubuğundan ya da kılıç sapından gizemli bir tozu çıkarır ve onu hastasına güzel bir şekilde sürerdi. Bu plasebo tedavisinin çoğu zaman mucizevi bir etkisi olurdu ve Paracelsus’un ‘Hayal gücünün genel olarak öncelikli olduğu’ teorisini destekledi.
Ağrı reseptörleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ağrı reseptörleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla