Yunusların neden hava delikleri vardır?

Yunusların neden hava delikleri vardır?

Yunusların neden hava delikleri vardır?

Tıpkı bizim gibi bir yunus da her ne kadar hayatını suda yüzerek geçirse de ciğerleriyle hava solumak zorundadır.Yüzeydeki havayı solumak için bir hava deliği kullanır ve daha sonra su altına girdiğinde nefesini tutar.hava deliği, havayı solumak için bir burun deliği gibi çalışır.Yunus su altındayken özel bir valf hava deliğini kapatır.Yunusun vücudunda benzer büyüklükteki bir insandan daha fazla kanı vardır.Bu, daha yüksek seviyelerde oksijen taşıyabileceği ve her nefeste daha uzun süre su altında kalmasına yardımcı olduğu anlamına gelir.İnsanların aksine, yunuslar asla ağızlarından nefes almazlar.Yemek ve hava için ayrı yolları vardır. Böylece, ciğerleri yemek yerken suyla dolmaz.Yunuslar, hava deliklerinden baloncuklar püskürtür.Bunu, suyu bulanıklaştırarak ve görmeyi zorlaştırarak balıkları karıştırmak için avlanırken yaparlar.Yunuslar genellikle nefeslerini yaklaşık 3 ila 7 dakika tutabilirler.

Balinalar ve yunuslar boğulmadan nasıl uyur?

Balinalar ve yunuslar memelilerdir. Bizim gibi hava solumaya ihtiyaçları var. Balinaların ciğerlerinin çok büyük olacağı düşünülebilir. Balinanın boyutu göz önüne alındığında, değiller, ancak oldukça verimli bir şekilde kullanılıyor gibi görünüyorlar. İnsanlar normalde nefes alırken akciğer kapasitesinin sadece dörtte birini kullanır. Balinalar çok daha iyi yapar. Bana kanlarının bizimkinden daha fazla oksijen depolayabildiği söylendi. Bu, balinaların ciğerlerinde hava için oldukça büyük bir depolama kapasitesine sahip oldukları ve depolanan havayı bizden çok daha uzun süre kullanabilecekleri anlamına gelir.

lungs of whales

Balinalar suyun altında nasıl yaşar?

Balinalar suya daldıklarında kalp atışları yavaşlar. Başka bir deyişle, taze bir nefes almadan çok daha uzun yaşayabilirler. Yine de, bizim kadar sağlıklı uyurlarsa, yarım gün veya bütün gece yüzeye çıkmadan gideceklerini hayal edemiyorum. Ancak iki saat kadar uzun süre su altında kalabilirler. Bu, uyku ihtiyacını kısa ertelemeler ile karşılamalarını gerektirir. Balinaların ne zaman hava alacaklarına karar vermek için beyinlerini kullanmaları önerilmektedir - bu işlev otomatik olarak gerçekleşmez. Bu alanda cahilim ama uyurken bile, biraz hava yutmak için yüzeye yaklaşmayı başardıklarından şüpheleniyorum. Bizde ve diğer canlılarda olduğu gibi, yaşam için hayati önem taşıyan birçok işlev, uyurken de çalışmaya devam etmelidir. Elbette, oksijen eksikliği onları uyuklamalarından uyandırır ve yüzeye koşmalarına neden olur. Sonuçta, havanın varlığında bile, solunum akciğerlerin düzgün çalışmasını, kalbin atmasını ve kan dolaşımını gerektirir. Belki de hava deliklerini yüzeye yakın bir yere koymak, hayatta kalma stratejilerine programlanmış bir operasyondur. Yani benim önsezim, kısa uyku dönemlerinde bile yüzeye yakın kalmalarıdır.

Balinaların ciğerleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek balinaların ciğerleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.