Yunuslar zeki hayvanlar mıdır?

Yunuslar zeki hayvanlar mıdır?

Yunuslar zeki hayvanlar mıdır?

Yunuslar genellikle tüm hayvanlar alemindeki en zeki hayvan olarak kabul edilir ve şişe burunlu yunusun grubun en akıllı türü olduğu düşünülmektedir.

Yunuslar, doğaları gereği sosyaldir ve zekanın göstergesidir.Okullarda yaşıyorlar ve karmaşık bir dizi tıklama ve ıslık yoluyla iletişim kuruyorlar, ayrıca yiyecekleri iletmek ve bulmak için ultrasonik sonar kullanıyorlar.Birbirleriyle güçlü bağlar kurabilirler.

Yunuslar insanlardan korkar mı?

Yunuslar genellikle insanların varlığında rahattır ve insanları köpekbalığı saldırılarından koruduğu bilinmektedir. Öğrenme için yüksek kapasiteye sahipler ve suda olağanüstü akrobatik özelliklere sahipler. Bunu oynak bir şekilde yaptıkları düşünülmektedir, ancak izleyiciler için gerçekleştirilecek insanlar tarafından hızlı bir şekilde eğitilebilecekleri düşünülmektedir. Yunuslar, engelli çocuklar ile birlikte çalışmada da kullanılmaktadır, askeri örgütler onları maden ve kurtarma operasyonları bulma konusunda çalışmalarını sağlamıştır. Ayrıca tekneleri resiflerle yönlendirdiği de biliniyorlar. Bir hayvanın beyninin büyüklüğü genellikle zekanın bir göstergesidir. Yunusun beyni büyük; Aslında, frontal lobunun beynin bölgesi, özellikle zekaya ait olan kısım, bir insandan daha büyük olduğu düşünülüyor. Beyni de oldukça yapılandırılmış bir korteks var. Yunuslar, kendilerini bir aynada tanıyabilir, hayvanlarda çok nadir olan ve bir zeka özelliği olarak kabul edilir.

pilot whales

Neden balinalar sahile vurur?

Balinaların tek başlarına veya büyük gruplar halinde karaya vurması fenomeni uzun zamandır bilimsel bir gizem olmuştur.Bazen karaya oturmuş balinalar, özellikle büyük balinalar çoktan ölmüştür ve çoğu durumda karaya oturmuş balinalar canlı olsa da, kıyıda yıkanmaktadır.Bu davranışın nedeni hala belirsizdir.Balinalar kıyıya vurulduklarında genellikle susuzluktan ölürler, yüksek gelgitler hava deliklerini örttüğünde veya kendi ağırlıkları altında kaldıklarında boğulurlar.

Canlı olarak kıyıya vuran balina türleri, büyük sürülerde yüzerler. Toplu halde mahsur kalma eğilimi olan pilot balinalar, karmaşık bir sosyal yapıya sahiptir ve grubun başı dertte olan üyelerine aşırı sadakat gösterirler. Baş pilot balinanın kafası karışırsa veya hastalanırsa ve nefes almak için yüzeyde kendini tutamazsa, kıyıya yüzebileceği düşünülmektedir. Grubun geri kalanı daha sonra, yardım çağrısına bir cevap olarak veya sadakatten dolayı, ancak aynı kaderi yaşamak için onu takip edecek.

Balinalar yönlerini nasıl bulur?

Ayrıca balinaların, gezinmek için kıyı topografyası bilinci ile birlikte Dünya’nın manyetik alanını kullandıklarına inanılıyor. Bu faktörlerin anormal olduğu yerlerde balinalar yönünü şaşırabilir ve suyun olduğundan daha derin olduğunu düşünebilir. Bu teoriye ağırlık veren, balinaların genellikle aynı yerde karaya oturmuş halde bulunmaları ve suya geri çekilirlerse tipik olarak aynı sahilde tekrar karaya oturmaları gerçeğidir.

Balinalar genellikle sahilin kademeli olarak eğimli olduğu yerlerde karaya oturmuş halde bulunurlar, bu da bazılarının, bu tür yerlerde balinaların mesafeyi ölçmek için kullandığı sonar sisteminin geri sekecek hiçbir şey olmadığına inanmasına yol açarak balinaya derin suyun ileride olduğu izlenimini verir. . Diğerleri, balinaların gelgitler tarafından mahsur kalmadan önce avlarını sığ sularda kovaladıklarına inanıyor.

pilot whales

Balinalar nasıl mahsur kalırlar?

Diğer bir teori, deniz kuvvetleri tarafından kullanılan su altı sonarlarının ve petrol ve gaz için sismik testler sırasında yayılan seslerin, balinaların çok hızlı yüzeye çıkmaya zorlanacak kadar yoğun olmasıdır. Sonuçta ortaya çıkan hızlı basınç değişikliği, kulaklarında dekompresyon hastalığına veya kanamaya neden olabilir, bu da onların kafasını karıştırabilir veya navigasyon yeteneklerini engelleyerek karaya oturmalarına neden olabilir.

Balina türleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek balina türleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.