Antikythera Mekanizması Dünyanın İlk Analog Bilgisayarı mı?

Antikythera Mekanizması Dünyanın İlk Analog Bilgisayarı mı?

Antikythera Mekanizması Dünyanın İlk Analog Bilgisayarı mı?

1901 yılında, Girit’in kuzeybatısındaki Yunan adası Antikythera açıklarında eski bir gemi enkazının kalıntılarını araştıran dalgıçlar, uluslararası bilim camiasını şaşırtan tuhaf görünümlü bir mekanik nesne buldular.

Korozyonla kaplanmış 82 parçada bulunan gizemli cihaz, Yunanca yazıtlarla kaplı 30 bronz dişli çarktan oluşuyor.Yıllarca süren bilimsel incelemeler, Antikythera mekanizması adı verilen eski cihazın, dünyanın ilk gök cisimlerinin konumunu hesaplamak, tutulmaları tahmin etmek ve hatta Olimpiyat Oyunlarının tarihlerini belirlemek için tasarlanmış bir analog bilgisayar olduğunu ortaya çıkardı.

Antikythera Mekanizması nedir?

2014 yılında, Puget Sound Üniversitesi’nde fizik profesörü olan James Evans ve Arjantin Quilmes Üniversitesi’nde bilim tarihi profesörü olan Christián Carman, Archive for History of Exact Science’da mekanizmanın zamanlandığını iddia eden bir makale yayınladı.Cihazı, çoğu araştırmacının düşündüğünden 100 yıl daha eski olacak şekilde kurarak, MÖ 205’te başladı.İnanılmaz derecede karmaşık makine, eski Yunanlılar tarafından tasarlandı ve inşa edildi, ancak Evans’a göre ‘herhangi bir ünlü kişiye asmaya çalışmamak muhtemelen daha güvenli’.Araştırmacılar, mekanizmanın Yunanlılar tarafından benimsenen Babil aritmetik ilkelerine göre tasarlandığına inanıyor.

Mekanizmanın ön kadranı, gökyüzündeki on iki burç takımyıldızının hareketini temsil eden iki eş merkezli ölçek içerir.Dış halkada 365 günlük Mısır takviminin ayları Yunanca harflerle işaretlenirken, iç halka ise Yunan harfleriyle zodyak sembolleriyle işaretlenmiştir.Mekanizmanın arka yüzü, ay ve güneş tutulmalarını tahmin ettiğine inanılan çok sayıda kadran içerir.Mekanizma, ön kadrandaki en büyük dişliye bağlı küçük bir krank döndürülerek çalıştırıldı.

antikythera mechanism

Antikythera Mekanizması nasıl çalışır?

2012’de, Antikythera mekanizmasının kapsamlı bir çalışmasında, araştırmacılar Tony Freeth ve Alexander Jones, cihazın ‘parlak mühendislik geçmişinin yegane tanığı, saf bir dahi kavramı, antik dünyanın en büyük harikalarından biri olduğu sonucuna varmıştır.ama pek işe yaramadı! ‘Araştırmacılar, mekanizmanın kesinlik eksikliğini kesin olmayan makine mühendisliğine ve zamanın yanlış matematiksel ve göksel teorilerine bağladılar.

Bugüne kadar Antikythera mekanizması gibi başka bir antik makine bulunamamıştır.Bu eski mühendislik harikasının arkasındaki hikaye uzun zamandır kayboldu.

Antikythera Mekanizması hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek antikythera mekanizması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.