Yoğunlaşma nedir?
Kısa Bilgi
Yoğunlaşma nedir?
Yoğuşma, buharlaşmanın tersidir. Buharlaşmada sıvı, gaza veya buhara dönüşür. Yoğuşmada bir gaz veya buhar sıvı veya katı hale dönüşür. Bu, soğutulduğunda veya sıkıştırıldığında olur. Bir gaz yoğunlaştığında meydana gelen iki önemli değişiklik vardır. Birincisi, sıvı hale geldiğinde gazın hacminin azalmasıdır. İkincisi, ‘yoğunlaşma ısısı’ olarak adlandırılan ısının yayılmasıdır. Buhar suya dönüştüğünde Oluşan her gram su için 540 kalori açığa çıkar.
Yoğunlaşma, çevremizdeki dünyada pek çok açıdan önemlidir. Havadaki su buharı yoğunlaştığında bulutlarımız olur. Nem dolu hava, doğru sıcaklığa soğutulmuş bir yüzeyle temas ettiğinde çiy oluşur, Havadaki nem yüzeyde yoğunlaşır. Nemli havada bir bardak buzlu suya baktığınızda muhtemelen gözünüzün önünde yoğunlaşma olduğunu fark etmişsinizdir. Sıcak, nemli hava vardı ve soğuk suyun yüzeyine çarptığında havadaki nem camın dışında yoğunlaşıyordu.
Bazen havadaki buhar doğrudan katı formda yoğunlaşabilir. Örneğin, donma noktasının altındaki sıcaklıklarda, buhar buzdolabının soğuk borularında dona dönüşür. Doğa, sürekli bir buharlaşma ve yoğunlaşma sürecini sürdürür. Her yıl milyonlarca ton su okyanuslardan ve göllerden buharlaşır ve ardından yağmur veya kar olarak yoğunlaştırılır.
Kar Nedir?
Kar gerçekten donmuş sudan başka bir şey değildir. O zaman neden buz gibi görünmüyor? Her kar tanesinde çok sayıda buz kristali vardır ve ışığın kristallerin tüm yüzeylerinden yansıması beyaz görünmesini sağlar. Atmosferdeki su buharı donduğunda kar oluşmaya başlar. Berrak ve şeffaf olan minik kristaller oluşur.
Kar neden beyazdır?
Havada akımlar olduğu için bu minik kristaller atmosferde aşağı yukarı taşınır. Farklı hava akımları onları hareket ettirdikçe düşer ve yükselir. Bu olurken, kristaller bir çekirdeğin etrafında toplanmaya başlar, böylece zamanla yüzlerce veya daha fazlası bir araya toplanmış olabilir. Bu buz kristali grubu yeterince büyük olduğunda yere doğru yüzer. Bu buz kristali koleksiyonuna ‘kar tanesi’ diyoruz. Bazı kristaller düzdür ve bazıları bir iğne sütunu gibidir, Ancak şekli ne olursa olsun, kar kristallerinin her zaman altı kenarı veya açısı vardır, Tek bir kar tanesinin dalları her zaman aynıdır, ancak şubelerin düzeni her durumda farklıdır. Hiçbir kar tanesi asla birbirine benzemez.
Karın her zaman beyaz olmadığını biliyor muydunuz?
Dünyanın birçok yerinde kırmızı, yeşil, mavi. ve hatta siyah kar bile görüldü! Farklı renklerin nedeni, bazen havada küçük mantarlar olması veya tozun etrafta dolaşması ve bu, düşen kar tarafından toplanmasıdır. Kar çok fazla hava içerdiğinden, zayıf bir ısı iletkenidir. İşte bu yüzden kar “battaniyesi” yerdeki uyuyan bitkileri koruyor ve iglolar ve kar kulübeleri kar bloklarından yapılabiliyor ve insanları içeride oldukça sıcak tutuyor.
Doluya Ne Sebep Olur?
Yaşayabileceğimiz en sıra dışı hava koşullarından biri dolu fırtınasıdır. Dolu taşlarının inişini görmek ve duymak, bazen öyle bir güçle, büyük zarar verecek kadar büyük bir şeydir ki Hayvanlar ve hatta insanlar dolu tarafından öldürülebilir!
Dolu fırtınası genellikle sıcak havalarda meydana gelir ve çoğu durumda gök gürültüsü, şimşek ve yağmur eşlik eder. Dolu, yağmur damlaları yeryüzüne giderken bir soğuk hava kuşağından geçerken donduğunda oluşur. Tek yağmur damlaları çok küçük dolu taşları oluşturur. Ancak böyle bir yağmur damlasına ilginç bir şey olabilir. Bir dolu olarak düştüğü için, güçlü bir yükselen hava akımıyla karşılaşabilir. Böylece tekrar yağmur damlalarının düştüğü seviye iner. Yeni damlalar dolu taşına yapışmaya başlar. Ve bir kez daha soğuk kuşaktan düşerken, bu yeni damlalar etrafına bir tabaka halinde yayılıyor ve donuyor ve şimdi daha büyük dolu tanelerimiz var. Dolu taşının yükselip alçalması, ağırlığı yükselen hava akımının kuvvetini yenecek kadar ağır olacak kadar çok katman ekleyene kadar defalarca tekrarlanabilir. Şimdi yere düşüyor. Bu şekilde bazen 8 ila 10 santimetre çapında ve 450 gram ağırlığa kadar dolu dolu taşlar oluşur. Kar da oluşmakta olduğu bölgelere taşındığında dolu taşlarının etrafında donar. Bu yüzden dolu taşları sıklıkla buz ve kar katmanlarından oluşur. Donmuş yağmur bazen dolu olarak adlandırılır, ancak gerçekten ‘sulu kar’ dır!
Kar caD hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kar cad hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla