Yaşlandıkça tat alma azalır mı?

Yaşlandıkça tat alma azalır mı?

Yaşlandıkça tat alma azalır mı?

Kırk beş yaşından itibaren tat tomurcukları, hassasiyetlerinin çoğunu kaybetmeye başlar.Yaşlı insanlar genellikle acı veya tuzlu tatları algılama yeteneklerini tamamen kaybederler.Yaşamınıza yaklaşık dokuz bin tat tomurcuğu ile başlıyorsunuz ve yaşlılıkta bunun yarısından daha azına sahipsiniz.

Biraz daha kötü haber ister misiniz? Yaşlanma ayrıca işitme, görme, koku ve dokunma azalmasına neden olur.

Yaşlandıkça B12 vitamini eksikliği riski artar mı?

Yaşlandıkça midemiz daha az asit üretir. Gıdalardaki B12 vitamini, vücudun vitamini emmeden önce parçalaması gereken proteinlere bağlıdır. Bunu yapmak için mide asidine ihtiyacı var.

B12 vitamini eksikliği belirtilerinin ortaya çıkması uzun zaman alabilir ve belirsiz olabilir. Sinir hücrelerimizi koruyan kaplama olan miyelini korumak için B12’ye ihtiyacımız var. Miyelinimiz yıpranırsa, uzuvlarda karıncalanma, uyuşma ve yanma hissinin yanı sıra hafıza sorunları ve duygudurum bozuklukları yaşayabiliriz. B12 vitamini eksikliğinin daha dramatik bir etkisi, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma yeteneğinin bozulmasıdır. B12’nin yokluğunda, bu hücreler daha fazla oksijen yakalamaya çalışırken anormal derecede büyür. Buna makrositik anemi denir.

Elli yaşın üzerindeki insanlar için genel doz önerisi, en azından günlük 2.4 mikrogram değeri içeren bir B12 takviyesidir, ancak birçok bilim adamı yirmi beş mikrograma kadar daha yüksek dozlar önermektedir. Doz aşımı riski yoktur.

older people

B12 hangi besinlerde bulunur?

B12 ile ilgili bir Tufts Üniversitesi çalışması şaşırtıcı bir sonuç verdi. Araştırmacılar, sağlıklı diyetlerle üç bin sağlıklı genç yetişkini test etti ve yüzde 40’ının düşük kan B12 seviyelerine sahip olduğunu buldu. Görünüşe göre vücudumuz B12’yi et, tavuk ve balıktan düşündüğümüz gibi emmiyor. Belki de yemek pişirmek vitamini proteinlere daha güçlü bir şekilde bağlar. Süt ürünlerindeki vitamini çok daha iyi emiyoruz. Bir bardak süt bize bir mikrogram B12 verebilir.

Öyleyse, sonuç nedir? Hepimiz günlük B12 vitamini takviyesi almalı ve diyetlerimizin yeterli miktarda süt ürünü içerdiğinden emin olmalıyız. B12 eksikliğinin hafızayı bozduğunu hala hatırlayabiliyorken bunu yapmalıyız.

Gri saç hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek gri saç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.