Yanardağ çeşitleri nelerdir?

Yanardağ çeşitleri nelerdir?

Yanardağ çeşitleri nelerdir?

Hayır. Bazı volkanlar, sıvıya yakın lavların birçok yavaş, sabit, ayrı akışlarından oluşur. Akıntılar, çok yumuşak eğimlere sahip alçak ve geniş şekilli dev volkanlar oluşturur. Antik kalkanlara benzedikleri için bunlara kalkan volkanları denir. Dünyadaki en büyük yanardağ, Hawaii’deki bir kalkan yanardağı olan Mauna Loa’dır. Katı kaya ve kül havaya fırladığında ve yanardağ açıklığının etrafına düştüğünde kül koni volkanları oluşur. Pek çok kaya ve kül tabakası, baş aşağı bir dondurma külahına benzeyen dik eğimli kenarları olan bir dağ oluşturmak için yığılır. Arizona’daki Sunset Crater, cüruf konik bir volkandır. Kompozit yanardağlara stratovolkanlar da denir. Bazen bu volkanlar erimiş lavla, bazen de katı kayalar ve külle püskürür. Malzeme, yükselen volkanlar oluşturan alternatif katmanlar oluşturur. Şekil, muhtemelen bir yanardağ düşündüğünüzde aklınıza gelen şekle benzer. Karla kaplı tepesiyle Japonya’daki çok güzel Fuji Dağı, kompozit volkanın mükemmel bir örneğidir.

Tüm volkan patlamaları şiddetli midir?

Hayır. Her şey yanardağdan ne çıktığına bağlıdır. Hawaii patlamaları sessiz ve istikrarlı olma eğilimindedir. Yavaş soğuyan “ateş nehirleri” adı verilen sıcak akarsularda akan ince, sıvı lav üretirler. Hawai Adaları bu tür bir patlamadan meydana gelmiştir. Bazı püskürmeler Stromboli olarak adlandırılır. Adlarını İtalya kıyılarındaki bir ada yanardağı olan Stromboli’den almıştır. Kalın lav, yakın mesafeden bir jet motoru gibi ses çıkaran ayrı patlamalarla patlar. Her patlama havaya lav damlaları fırlatır. Sicilya yakınlarındaki Vulcano yanardağı, Vulkan patlamalarına adını verdi. Burada yapışkan magma yanardağın açıklığını tıkar. Basınç, sonunda kapağı patlatana kadar artmaya devam ediyor. Kuvvet lav, gaz, kaya ve tozu havaya ve geniş alanlara fırlatır. Pele patlamaları adını Martinik adasındaki Pelée Dağı’ndan alır. Onlar en çılgınlarıdır. Volkanın üstünden ve yanlarından çok miktarda lav, sıcak gaz ve kül fışkırır. Katil bir sıcak gaz, kül ve kaya bulutu, saatte 240 km hıza kadar dağın aşağısına ve karada hızla ilerler.

extinct volcano

Volkanlar ne sıklıkla patlar?

Her zaman, bazen veya asla.Sürekli patlayan volkanlara aktif denir.Stromboli aktif bir yanardağdır.Lavının sürekli ışıltısı Stromboli’ye “Akdeniz Deniz Feneri” takma adını verir.“Bir süredir patlamayan ancak tekrar patlayabilecek yanardağların uykuda olduğu söylenir.Meksika’daki Paricutín, hareketsiz bir yanardağdır.1952’den beri patlamamıştır. Binlerce yıldır patlamayan yanardağlara soyu tükenmiş denir.Muhtemelen bir daha asla patlamayacaklardır.İskoçya’nın Edinburgh şehri, sönmüş bir volkanın etrafına inşa edilmiştir.

Sönmüş yanardağ hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek sönmüş yanardağ hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.