Vücudun yapı taşı nedir?
Kısa Bilgi
Vücudun yapı taşı nedir?
Vücuttaki her şey hücre adı verilen küçük parçalardan oluşur.Bir araya getirilen birçok hücre bir doku oluşturur.Dokular organ olarak birlikte çalışır.Organlar, sistemlerde bir araya gelir.Vücudun çalışmasını sağlamak için her şeyin yapması gereken bir iş var.
Hücreler, Her hücre türü, yaptığı işe bağlı olarak farklı bir şekil ve boyuttadır.Bağırsaklar, besinleri gıdalardan emen karıştırılmış hücreler içerir.
Dokular, Hücreler farklı doku türleri oluşturmak için bir araya gelir.Bağırsaklar dört çeşit dokudan oluşur.Bunlar, yemeğinizi bağırsaklardan iten kasları içerir.
Organ sistemleri, organlar, sistem denilen gruplar halinde birlikte çalışır.Bağırsaklar, sindirim sisteminin bir parçasıdır.Bu sistem, gıdayı işleyen organları içerir.
Kök hücreler, vücudunuzun neye ihtiyacı olduğuna bağlı olarak cilde, kaslara veya kana dönüşebilir.Sinir veya nöron hücrelerinin çok sayıda dalı vardır.Sinir hücreleri, vücudun her yerinden beyne elektrik sinyalleri taşımak için birbirine bağlanır.Kas hücreleri kasılmak ve kısalmak için enerji kullanır.Rahatladıklarında tekrar uzun olmaya başlarlar.Bu, kollarınız ve bacaklarınız gibi vücut kısımlarını çekmelerine olanak tanır.
Cildin özellikleri nelerdir?
Deri, vücudun su geçirmez dış tabakasıdır.Vücudumuzu güneş ışığından korur, mikropları dışarıda tutar ve bizi doğru sıcaklıkta tutar.Deri, vücudun organlarının en ağırıdır.
Derinin rengi melanin adı verilen bir kimyasal tarafından oluşturulur.Cildinizde ne kadar çok melanin varsa o kadar koyu olur.
Dünyadaki her insanın parmak uçlarında benzersiz, kıvrımlı bir cilt deseni vardır.Buna parmak izi denir.
Cilt, hücre denilen küçük parçalardan yapılmıştır.Bu hücreler Keratin denilen sert bir malzemeden yapılır.
Cild ve cildin yapısı nedir?
Vücudun bazı bölgelerindeki cilt diğerlerinden farklıdır.Ellerimizdeki deri yüzümüzdeki deriden daha sert ve kalındır.
Saç, cildin dermis tabakasındaki folikül adı verilen deliklerden büyür.Avuç içlerimiz, ayak tabanlarımız ve dudaklarımız dışında vücudun her yerinde büyür.
Sert tırnaklar el ve ayak parmaklarımızın uçlarını korur.Ayrıca parmaklarımızın nesneleri tutmasına veya bir şeyleri açmasına yardımcı olurlar.
Cildimizin iki ana katmanı var.Üst katman epidermis olarak adlandırılır.Aşağıdaki tabaka, kılların büyüdüğü, dermis olarak adlandırılır.Ciltlerin altındaki yağ, bizi vuruşlardan ve patlamalardan.
Her gün 10 milyondan fazla ölü deri hücresi vücudumuzdan pul pul dökülüyor!
Kemikler ne işe yarar?
İnsan vücudu, iskelet oluşturan 206 kemik içerir.Bazı kemikler yürürken bacaklarımız gibi hareket eder.İskeletin diğer kısımları, iç vücut parçalarımızı korumak ve vücudumuzu desteklemek için orada.Dış katman, güçlü kompakt kemikten yapılmıştır.Altında kemik iliği içeren süngerimsi kemiktir.Kemik iliği vücuda kan hücreleri sağlar.
Femur, bu vücuttaki en güçlü, en ağır ve en uzun kemiktir.Top şeklindeki üst, bacağın kalçada dönmesini sağlar.
Pelvis, Pelvis, kalça kemiklerini içeren bir kemik çemberidir.Vücudun alt kısmında bulunan organları korur.
Kafatası, Kafatası beyni korumak için birbirine kilitlenmiş 22 kemik içerir.Alt çene, kafatasında hareket eden tek kemiktir.
Omurga, Omurga bizi dik tutar.Harekete izin verir ve beyin ile vücut arasında sinyal taşıyan sinirleri korur.
Göğüs kafesi, Bu kemik kafesi yumuşak akciğerleri ve kalbi korur.Nefes alırken akciğerleri şişirmeye yardımcı olmak için yukarı ve aşağı hareket eder.
Süngerimsi kemikler, Kemiğin başı çoğunlukla süngerimsi kemikten yapılmıştır.Bu tür kemiğin içinde onu hafifleten çok sayıda küçük delik vardır.
İnsanlar nasıl hareket eder?
Kaslar vücudumuzun farklı bölümlerinin hareket etmesini sağlamak için birlikte çalışır.Kaslar sadece çeker, itemezler.Bir kas vücudun bir kısmını bir yöne çeker, diğeri ise diğer tarafa çeker.Kaslar gruplar halinde çalışır, böylece her yöne hareket edebiliriz.
Bükülme, Kolun üst kısmındaki pazı kısalır.Bu, alt kolu yukarı çeker.Aynı zamanda, pazıların altındaki triseps gevşer.
Birlikte çalışan Kaslar, vücudu hareket ettirmek için eklemlerle çalışır.Kaslar kemiklere tendon adı verilen dokularla bağlanır.
Eklemler, eklemler, bir kemiğin bir başkasına katıldığı yerlerdir.Eklemlerin, hareketin pürüzsüzleştirilmesine yardımcı olmak için bunlarda sıvı vardır.
Doğrultma, Kolun altındaki triseps kısalır, bu da alt kolu aşağı çeker.Aynı zamanda üstündeki pazı gevşer ve kol düzelir.
Daha güçlü kaslar, Vücut egzersizden sonra yeni kas lifleri üretir.Bu, kasları ne kadar çok kullanırsanız o kadar büyür ve güçlenir!
Daha uzun ve daha güçlü, Düzenli egzersiz yaparsanız, bunu daha uzun süre yapabilirsiniz.Daha çok kullandığınızda kalp ve nefes kasları güçlenir.Koşmak, yüzmek ve bisiklete binmek, kalp ve akciğeri çalıştırır.
Iç vücut parçaları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek iç vücut parçaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla