Periyodik Elementler Tablosundaki elementler nasıl düzenlenir?

Periyodik Elementler Tablosundaki elementler nasıl düzenlenir?

Periyodik Elementler Tablosundaki elementler nasıl düzenlenir?

Bir element, daha basit maddelere bölünemeyen bir maddedir.Bir atom, bir elementin en küçük parçacığıdır.Yani bir element yalnızca bir tür atom içerir.Elementler, atom numarasının artması sırasına göre periyodik tabloda düzenlenmiştir.Atom numarası, çekirdekteki pozitif protonların sayısıdır.Çekirdeğin iki tür parçacığı vardır: protonlar ve nötronlar.Protonların pozitif yükü vardır ve nötronların yükü yoktur.

Bir atomu küçük bir güneş sistemi olarak düşünün.Güneş, güneş sistemimizin merkezidir ve gezegenler, neredeyse dairesel yollarda veya yörüngelerde Güneş’in etrafında dolaşırlar.Bir atomun merkezi çekirdektir ve negatif yüke sahip elektronlar, daha önce bahsedilen kabukların çekirdek etrafında dairesel yollarda hareket ederler.

Kimyasal elementlerin periyodik tablosu, bir Lego blok yığınına benzer şekilde büyük bir ızgara gibi düzenlenmiştir.Soldan sağa sıralar var.Yukarı ve aşağı sütunlar var.Her bir öğenin ızgara üzerindeki konumu, nasıl göründüğüne ve hareket ettiğine ve öncelikle ne kadar ağır olduğuna bağlıdır.Satırların her biri farklı bir dönem olarak kabul edilir.Bir takvimdeki haftalar hemen hemen aynı şekilde düzenlenir.Bu dönemlerin her birindeki tüm unsurların ortak bir yanı vardır.Ortak olan şey, elektronların atomun merkezi çekirdeği olan çekirdeğin etrafında dolanmasını sağlayan yörünge kabuklarının sayısıdır.Bu kabukları iç içe geçmiş yumurta kabukları gibi düşünün.Bu kabuklara k, l, m, n, o, p ve q harfleri verilir.Her kabuk yalnızca belirli sayıda elektron tutabilir.İlk kabuk yalnızca iki elektron tutabilir, ikincisi sekiz elektron tutabilir, üçüncüsü on sekiz elektron tutabilir vb.Herhangi bir kabuktaki maksimum elektron sayısı otuz ikidir.

Periyodik tablonun özellikleri nelerdir?

Her gruptaki elementler, en dıştaki tüm yörüngesel kabuklarında aynı sayıda elektrona sahiptir. İlk sütundaki her bir eleman (grup), en dıştaki tam kabuğundaki bir elektron bulunur. İkinci sütundaki her unsur veya iki grup, en dıştaki tam kabuğunda iki elektron var. Soldan sağa doğru hareket ederken, en dıştaki tam kabukta kaç elektronun olduğunu belirleyebilirsiniz. Geçiş elemanlarına ulaştığınızda, kabuk kuralına birkaç istisna var. Geçiş metalleri, periyodik tablonun orta kısmında bulunur. Geçiş metallerinin kuralları biraz zorlaşıyor çünkü birden fazla dış yörünge maksimum elektron sayısından daha az olabilir. Bir atomun dış kabuğundaki elektron sayısı önemlidir. Çoğu elementte bu kabuk dolu değildir ve tuttuğu elektron sayısı, elemanın diğer elemanlarla nasıl reaksiyona gireceğini belirler.

maximum number of electrons

Periyodik tablo nasıl icat edildi?

Periyodik tablo 1869’da çalışmasını yayınlayan Rus kimyager ve öğretmen Dmitry Mendeleyev ortaya atmıştır. O sırada bilinen altmış üç elementi düzenlemek için daha iyi bir yol arıyordu.Ve bazı kimyasallarla ilgili bilgiler yanlıştı.Artık yüzden fazla olduğunu biliyoruz.

Mendeleyev fikri, bir deste kartın renk ve değere göre sıralama şeklinden aldı.Bu, parçaların üçte birinin eksik olduğu ve bazı parçalarının büküldüğü dev bir yapboz üzerinde çalışmak gibiydi.Mendeleyev’in dehası, keşfedilmemiş elementler için periyodik tabloda yer bırakmasıydı.Daha fazlasının geleceğini ve hatta bazılarının sahip olacağı özellikleri doğru bir şekilde tahmin etti.Gerçekten de, yaşamı boyunca birkaç kişi keşfedildi ve tahmin ettiği özelliklere sahipti.

Belirli sayıda elektron hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek belirli sayıda elektron hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.