Uzaya nasıl bakarız?
Kısa Bilgi
- Uzaya nasıl bakarız?
- Teleskoplar nasıl çalışır?
- Teleskop ne zaman icat edildi?
- Gökbilimciler bulutlu gecelerde ne yapar?
- Yakın zamanda yapılan bazı araştırmalar, lazer ışınlarının bir şeyleri boşlukta itebileceğini göstermiştir.Bu tür kuvvetler Dünya’nın hareketini değiştirebilir mi?
- Radyo astronomları hakkında ilginç bilgiler
Uzaya nasıl bakarız?
Uzaya bakmak için teleskop denen cihazları kullanabiliriz. Gezegenlere ve aya yakından bakmak ve uzaktaki yıldızları ve galaksileri bulmak için kullanılabilirler. Dünyada çok sayıda teleskop var ve ayrıca gezegenimizin yörüngesinde dönen teleskoplar da var. Dünya’nın atmosferi uzaydaki görüntülerin bulanık görünmesine neden olabilir. Bu teleskop, atmosferin neden olduğu görüntülerin bulanıklığını düzeltmeye yardımcı olmak için uzaya güçlü bir lazer ışını fırlatır. Yepun teleskopu, Güney Amerika, Şili’deki dört büyük teleskoptan biridir. Ana aynası 8 m genişliğindedir - bir tenis kortu kadar geniş! Bu dört teleskop uzayı görmek için kullanılır.
Teleskoplar nasıl çalışır?
En yaygın teleskop türlerinden biri, yansıtıcı bir teleskoptur.Ay gibi bir nesneden gelen ışık, teleskopun tepesinden girer ve birkaç açılı aynadan yansır veya seker.Bu, çıplak gözle görülebileceğinden daha ayrıntılı bir görüntü oluşturur.
Teleskop ne zaman icat edildi?
1609’da İtalyan gökbilimci Galileo Galilei kendi teleskopunu yaptı.Hans Lippershey’in icadının geliştirilmiş bir versiyonuydu.Galileo, onu ayın yüzeyindeki dağlar ve vadiler gibi birçok keşif yapmak için kullandı.
Gökbilimciler bulutlu gecelerde ne yapar?
Radyo gökbilimcileri, radyo dalgaları (kısa dalga boylu olanlar dışında) bulutlardan etkilenmediği için işe koyulurlar.Ancak, optik gökbilimciler çalışamaz, bu nedenle teleskopun kapatılması ve kubbenin kapatılması gerekir.Yine de çoğu gökbilimcinin devam etmesi gereken 1001 başka şey var.Gece gözlemi genellikle çalışma hayatlarının sadece çok küçük bir bölümünü temsil eder - belki de yüzde 10’u kadar.Geri kalanı, önceki gözlemleri analiz etmek, sonuçları yayınlamak için yazmak, teleskop zamanı için başvurmak, araştırma hibeleri için başvurmak, dersler hazırlamak, enstrümanlar oluşturmak, diğer astronomların çalışmalarını desteklemek, soruları ve talepleri cevaplamak ve bunun gibi diğer işler.Diğer mesleklerde olduğu gibi, astronomlar kariyerlerinde ilerlerken genellikle yönetim sorumlulukları ile yükümlüdürler.Tüm bu ‘şeyler’ bulutlu gecelere yayılma eğilimindedir.
Yakın zamanda yapılan bazı araştırmalar, lazer ışınlarının bir şeyleri boşlukta itebileceğini göstermiştir.Bu tür kuvvetler Dünya’nın hareketini değiştirebilir mi?
Bir lazer ışınının enerjisi ve momentumu vardır, tıpkı bir mermi veya hızlı hareket eden bir kriket topu gibi.Bu tür ışınların bir şeyleri itmesi şaşırtıcı değil.Lazer deneyleriyle ilgili ilginç olan şey, ışınların tek tek atomları hızlandırmak veya yavaşlatmak için çok hassas bir şekilde ayarlanıp manipüle edilebilmesidir.Bu deneylerden çok güzel bilim ortaya çıkıyor.Gezegenin kendisi üzerinde yaptığımız her şey, gezegenin dinamikleri üzerinde çok az etkiye sahip olabilir.Biz ve tasarladığımız araçlar yeterince güçlü değiliz.Bununla birlikte, uzun bir süre boyunca faaliyetlerimiz, Dünya’nın kütlesinin Dünya’nın kutuplarına veya ekvatoruna doğru kayda değer bir kaymasına neden olursa, dönme periyodunu ve dolayısıyla uzunluğunu biraz değiştirebileceğimiz doğrudur.
Radyo astronomları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek radyo astronomları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla