Uyumazsak ne olur?

Uyku hakkında kısa bilgi

Uyumazsak ne olur?

Uyumazsak ne olur?

Uyanın! İşe geç kalmak istemezsiniz değil mi?İnsan gibi hassas bir canlı uykusuzluğa dayanabilir mi? Hiç uyumazsanız ne kadar çok boş vaktinizin olacağını düşünüp kendinizi motive edebilir misiniz? Şu ana kadar bildiğimiz en uzun süre uykusuz kalan isim Amerikalı Tony Wright. Kendisi 266 saat ile 11 gün boyunca uyumayarak rekor kırdı. Gezmeyi, boş durmayı sevmeyenler için uyumamak, çok eğlenceli görünebilir. Ortalama yaşam süresine sahip bir insan, hayatının dörtte birini yatakta uyuyarak geçiriyor. Çok değil mi? Bu değerli zamanı neden vücudumuz uykuya harcıyor dersiniz? Gelin uykudayken vücudumuzda neler oluyor onu anlatarak başlayalım. Uykunun en önemli etkisi, hücrelerimizin yenilenmesi. Uyku, dokuları onarır ve hormonları serbest bırakarak daha dinç ve yenilenmiş olarak güne başlamamızı sağlar.

Uykusuzluk sonucu nedir?

Kaslar dinleneceği için büyür, kendini korumak isteyen vücut yağ yakar. Peki uyumazsak neler bekliyor bizi? Vücudumuz, ilk 24 saat neredeyse hiç bir şey hissetmez. Aslında iyisiniz bile denebilir. Bunun nedeni beynin daha henüz mesolimbik yolu uyarmamasınından kaynaklıdır. Bu yol, dopamini serbest bırakacağı için, kendinizi mutlu, enerji dolu hissederseniz. Fakat buna kanmayın, 25. saat itibariyle beyniniz ne yaptığını unutmaya başlayacaktır, fonksiyonlarınız yavaşlayacak, yorgunluk, kısa süreli baş ağrıları ve halsizlik görülecektir. Bakalım, başka ne var? Kararınız etkilenir, hafıza bozulur, karar verme daha yavaş ve daha az etkili olur ve el-göz koordinasyonu azalır. Daha duygusal hale gelirsiniz, duyularınız bozulur ve dikkatiniz daha da kötüleşir. Glikoz düzgün bir şekilde metabolize edilemediğinden sizi enerjisiz bırakır. Çok solgun görünmeye başlarsınız Gözleriniz kızarır ve kırışıklarınız daha belirgin hale gelir. Bir buçuk gün sonra, beyniniz susuzluk durumunda olduğu gibi vızıldamaya başlar ve motivasyonunuzu yitirirsiniz. Peki ya üçüncü gün? uyku

Vücudumuz uykusuzluğa kaç gün dayanır?

Bu noktada vücudunuz beyninizden bir ipucu alır ve kapanmaya başlar. Ayağa kalkmayı ve yürümeyi pek beceremeyeceksiniz, düşme ihtimaliniz oldukça kuvvetli. Bu günün sonunda ise en heyecan verici kısım gelir: Halüsinasyonlar. Çoğunlukla zararsız olsalar da, bu halüsinasyonlar yanlış zamanda yanlış yerde, tehlikeli olabilir. Beyniniz çalışmak için enerji ihtiyacını glikozdan karşılar. Bunların bir kısmını ise protein tarafından salınan amino asitlerden elde eder. Fakat yeterli kaynağı bulamayacağı için, vücut kilo vermeye, kas kaybetmeye başlar. lerleyen günlerde ise vücudunuzun beyaz kan hücresi sayısı, sahip olduğunuz birkaç beyaz kan hücresinin aktivitesinde olduğu gibi, önemli ölçüde düşecektir. Bağışıklık sisteminize güle güle diyebilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz kapanırsa, yaklaşık iki hafta sonra gripten ölebilirsiniz Ölmediniz mi? Merak etmeyin üç hafta sonra, muhtemelen kalp kriziyle karşılaşacaksınız Uykunun vücudumuz ve hayatımız üzerindeki devasa etkisini kavradık mı? Gelin biraz daha devam edelim: Uyku, hafızanızı dinç tutar, süresi doğru ayarlanan uyku yaşamınızı uzatır. Kalp hastalıklarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilecek iltihapların dağılmasına yardımcı olur. Düzenli uyuyan sporcuların performansları uyumayanlara göre daha iyidir. Çocukların derslerini daha iyi anlamalarını sağlar. Uyku, aynı zamanda kişinin gün içinde daha dikkatli olmasına ve kilosunu korumasına sebep olur. Şimdi hep beraber gidelim, yastığımıza sevgimizi söyleyelim ve uykumuzu aldığımızdan emin olalım.

Uyku hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Uyku hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.