Ülkeler diğer ülkelere nasıl ödeme yapar?
Örneğin ABD Suudi petrolünü satın almak istediğinde ödeme nasıl gerçekleşir?
Kısa Bilgi
Ülkeler arası para transferi nedir?
Para akışı genellikle şirketler arasında olur. Genellikle özel veya (yarı özel) şirketler doğrudan devletten değil, şirketlerden petrol satın alırlar. Bu durumda genellikle ürünü dünya pazarından satın alarak belirli bir kalite için teslimat sözleşmesine giriyorlar. (yağ, tip ve derecelerde büyük farklılıklar bulunabilir). Para değişimi genellikle dünyadaki neredeyse tüm bankaları birbirine bağlayan SWIFT ağı denilen şey üzerinden yapılır. Sözleşme yapıldıktan sonra, son ödeme, petrolü satın alan kişiden petrol şirketine devredilir. Bu ağa yerel bankanızdan erişebilirsiniz, ancak bu şekilde para transfer etmeden önce oldukça özel bilgilere ihtiyacınız vardır.
Para transferleri bankalar üzerinden nasıl gerçekleşir?
Bu iş için kurulmuş bir banka vardır. Uluslararası İskan Bankası’nı (bis.org) inceleyin. Dünyanın merkez bankaları için merkez bankasıdır. Kendi para birimi vardır ve ülkeden ülkeye işlemlerin yapıldığı yerdir.
Yabancı ülkeye nasıl para gönderilir?
Para aslında ülkeler arasında hareket etmez. Diyelim ki ABD’de ve Bank ABD’de hesabınız var. Suudi Arabistan’dan bir miktar petrol satın alıyorsunuz ve petrol şirketi parayı Kum Bankasınagöndermenizi istiyor. Böylece bankanıza gidip SWIFT havale gönderirsiniz. Kum Bank’taki petrol şirketlerinin hesabına para gönderdiğinizde, Bank USA’in Bank Mecca’daki hesabına borç verilir. Ve bir Suudi Bank USA’ya para gönderdiğinde, aynısı olur.
Yabancı ülkede transfer nedir?
Önce döviz alımı gerçekleştirilir. Ülkeler diğer ülkelerden bir şeyler satın aldığında, diğer herkes gibi para kullanırlar, ancak iki şey satın almak zorundalar. İlk önce diğer ülke paralarını alırlar. Sonra o parayı o ülkeden almak istedikleri ürünü almak için kullanırlar. Örneğin, Güney Kore ve Japonya, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Northrup Grumman ve Boeing’den savaş uçakları satın alıyor. Seul veya Tokyo’daki bankaya giderler ve bankadan kazandıkları veya yenleriyle birlikte ABD doları alırlar. Sonra o dolarları kullanarak uçaklarını alıyorlar. İnsanlar sürekli olarak diğer ülkelerden bir şeyler alıp sattıkları için para için bir pazar vardır. Bu Kore ve Japon bankaları ABD bankalarından dolar alırlar ve yen satarlar. ABD’de, Amerikan şirketleri bankaya gidip Asya para birimi satın alarak ve sonra ürünleri satın alarak Samsung TV ve Sony stereolarını satın alırlar. Bireyler, şirketler veya ülkeler - herkes için bu şekilde çalışır. Çin, ABD borçlarını (Hazine Bonosu) aldığında önce ABD dolarını, sonra da T Bonolarını alır. ABD bankaları Çin parasını Çin ürünlerini almak için kullanan Walmart’a satarlar. Uluslararası ticaret bu şekilde çalışır.
Piyasa ekonomisi Nedir?
Piyasa ekonomisi, yatırım, üretim ve dağıtıma ilişkin kararların arz ve talep güçlerinin yarattığı fiyat sinyalleri tarafından yönlendirildiği ekonomik bir sistemdir. Piyasa ekonomisinin temel özelliği, sermaye tahsisinde baskın bir rol oynayan faktör piyasalarının ve üretim faktörlerinin varlığıdır.
Döviz hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Döviz ile detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla