Turing testi nedir?
Kısa Bilgi
Turing testi nedir?
Alan Turing, II.Dünya Savaşı sırasında Alman Enigma kodunu deşifre eden parlak bir İngiliz matematikçi, kod kırıcı ve bilgisayar bilimcisiydi, ancak muhtemelen en iyi bir makinenin akıllı olup olmadığına karar vermenin bir yolu olan Turing testini oluşturmasıyla tanınır.Bu nedenle, yapay zekanın babası olarak kabul edilebilir.
Makineler düşünebilir mi?
Şu durumu hayal edin: bir odada bir adam ve bir kadın oturuyor, diğerinde bir yargıç.Yargıç, her ikisinin de sorularını sorar (yazılı olarak, tercihen daktiloyla yazılmıştır) ve her bir kişinin cevabına göre kadın olanı anlamaya çalışır.Bu parti oyunudur.Turing, insanlardan birinin yerine bir bilgisayar koyarak bu fikri değiştirdi.Yargıç cevaplardan hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğuna karar vermek zorunda kaldı.Turing, yanıtların doğru olması gerekmediğini, yalnızca bir insanın verebileceği bir yanıta benzemesi gerektiğini belirtti.
Turing, insan hakimin beş dakikalık bir konuşmadan sonra zamanın yüzde 70’inden fazlasını doğru bir şekilde tespit etmekten daha iyisini yapamazsa bilgisayarın testi geçeceğini söyleyerek oyunu geliştirdi.Turing ayrıca, kendi çağındaki bilgisayarların testi geçememesi durumunda ‘hayal edilebilir’ bilgisayarların oyunu kazanabileceğini sorarak gelecekteki geliştirmeler için alan sağladı.Testin 2000 yılına kadar kazanılacağını düşünüyordu.
Testi açıklayan yazısında Turing, teste bir dizi olası itirazda bulundu, sonra her birini çıkardı. İnsanlar, Tanrı’nın insanlara ruhlar verdiğini, ancak makinelere vermediğini iddia ettiğinde Turing, ‘Teolojik argümanlardan pek etkilenmedim’ dedi. Ve bazı insanlar akıllı makinelerin çok korkutucu bir düşünce olduğunu söylediğinde, ‘Bu argümanın yeterince sağlam olduğunu düşünmüyorum’ dedi. Ayrıca makinelerin sınırları olduğu, makinelerin şiir yazamayacağı ve bu nedenle düşünemeyeceği ve makinelerin hiçbir şey üretemeyeceği iddialarını da reddetti.
Alan Turing kimdir?
2014 filmi The Imitation Game, Alan Turing’in zihnine ve yaşamına bir bakış sağladı.Turing, eşcinsel ilişkilerin suç sayıldığı bir dönemde eşcinsel bir adamdı.1952’de çıkarıldı, yargılandı ve mahkum edildi.Kimyasal hadım etmeyi kabul ederek hapisten kaçındı, ancak iki yıl sonra kırk iki yaşında siyanür zehirlenmesinden öldü.Kaza eseri olduğu yönünde öneriler olmasına rağmen intihar olduğu varsayıldı.Ne olursa olsun, tavırlar modernleştikçe, Kraliçe Elizabeth, 2013’te Turing’e ölümünden sonra affetti.
Turing testi geçildi mi?
Turing testinin orijinal versiyonu henüz resmi olarak geçmedi, ancak birkaç kişi bunu geçtiğini iddia ediyor.1960’ların ortalarında Joseph Weizenbaum, mucit Carl Rogers’ın ardından ‘kişi merkezli’ veya ‘Rogerian’ terapi olarak adlandırılan bir psikoterapi tarzının konuşma çabalarını taklit etmek için tasarlanmış ELIZA adlı bir program yarattı.Rogerian bir terapistin görevi, hastaları sorular aracılığıyla kendilerini ortaya çıkarmaya teşvik etmektir.Öyleyse ‘Bu sana nasıl hissettiriyor?’ Gibi yorumlar ve ‘Bu sizi şaşırttı mı?’yasaldır ancak makinenin çok fazla düşünmesini gerektirmez.Weizenbaum, iddiası o zamandan beri tartışmalıdır.
Çin odası testi nedir?
O zamandan beri, testin çeşitleri çoğaldı. Favorilerimden biri Çin odası. Bu araştırma alanındaki her şey gibi, tartışmalı, ancak sadece makine zekası değil, genel olarak bilinçle ilgili fikirleri çevreleyen türden düşünmenin güzel bir örneğidir.
Bu senaryoda, hiç Çince bilmeyen bir kişi, Çin sembolleriyle ilgili bilgilerle dolu bir odada kilitli kalır.Ayrıca bu sembollerin doğru sırayla nasıl düzenleneceğine dair talimatlar içeren bir kitap da var.Odanın dışındaki Çince konuşanlar, Çince soruları odaya getirir ve içerideki kişi, bunların sorular olduğunu bilmeden talimatlar kitabına danışır, bir dizi sembolü bir araya getirir ve onları tekrar dışarıya aktarır.Dışarıdaki Çince konuşanlar söz konusu olduğunda, kutunun içinde Turing testini geçen biri (veya bir şey) var.Ancak içerideki kişi Çin dili hakkında kesinlikle hiçbir şey bilmediğinden, herhangi bir zeka testinden geçtikleri söylenemez.
En sevdiklerimden ikisi, bir bilgisayarın bir kişiyle mi yoksa başka bir bilgisayarla mı konuştuğunu söylemek zorunda olduğu ters Turing testi ve test edilen bilgisayarın aynı zamanda yapay zeka artı makine vizyonunu da görmesi ve kullanması gereken toplam Turing testi.
CAPTCHA Nedir?
Bunu bilmek ya da olmasın, muhtemelen ters turing testinin değiştirilmiş bir versiyonunu kendiniz oynadınız.Herhangi bir zamanda bir kutuya çarpık bir harf ve sayı kümesi yazmanızı gerektiren bir web sitesine giderseniz, sizi insan olduğunuzu izlemenizi göstermeye çalışıyorsunuz.Buna CAPTCHA denir: Bilgisayarlara ve insanları parçalara ayırmak için tamamen otomatik halk turing testi.Bilgisayarlar, CAPTCHA harflerini ve sayılarını çözmede insanlar kadar iyi değil.
Parti oyunu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek parti oyunu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla