Tükürük nedir?

Bu köpüklü sıvının insan sağlığını korumada hayati rolünü öğrenin

Tükürük nedir?

İnsanlar her gün inanılmaz bir şekilde iki litre (yarım galon) tükürük üretebilirler.

Yüzde 99,5 sudan oluşuyor, peki ağızlarımızda bu kadar önemli işlevi nasıl yapabiliyor? Cevap, bir dizi enzim protein, mineral ve bakteri bileşiği içeren geri kalan yüzde 0,5’te yatıyor. Bu içerikler yemeğin sindirilmesine ve ağız hijyeninin korunmasına yardımcı olur.

Yiyecekler ağzına girer girmez, tükürük enzimleri onu basit bileşenlerine ayırmaya başlarken, aynı zamanda en kuru atıştırmalıkların bile boğaza kolayca kaymasını sağlamak için yağlama sağlar.

Tükürük ayrıca ağız sağlığında da önemlidir, çünkü dişlerin çürümelerden korunmasına yardımcı olur ve ayrıca enfeksiyon riskini azaltmak için ağızdaki bakteri seviyelerini kontrol eder. Yeterli tükürük olmadan dil ve dudak hareketleri pürüzsüz değildir, aşırı durumlarda konuşmayı çok zorlaştırabilir.

Gelişmiş bilimsel teknikler ve araştırmalarla, bir bireyin tükürüğü birçok bilgiyi açığa çıkarabilir.

Yeni çalışmalar, tükürük testinin bir kişinin C-reaktif protein (CRP) içerdiğinden kalp krizi riski altında olup olmadığını bulmak için kullanılabileceğini göstermiştir. Bu, kandaki yüksek seviyelerde bulunduğunda kalp hastalığının bir göstergesi olabilir. Tükürük testi kan testinden çok daha az müdahalecidir ve doktorlara hastanın kalbinin sağlığı hakkında kabaca bir tahminde bulunur. Dahası, tükürük tüm genetik planınızı içerir. Gözyaşı yarısından daha az olan eşdeğer küçük miktarlar bile, bozulmadan birçok kez dondurularak çözdürücü oalark uygulanabilir. Ayrıca bir DNA örneği sağlayabilir.

tükürük

Tükürük hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Tükürük hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.