Toprak Nedir?
Toprak Nedir?
Bugün dünyada var olan neredeyse tüm toprağın bir zamanlar kaya olduğunu biliyor muydunuz? Doğa, milyonlarca yıldır, kayayı toprak dediğimiz küçük parçalara ayırıp ufalayarak iş başındadır. Bu pek çok şekilde yapılır. Kaya yüzeylerinde alternatif ısı ve soğuk çatlaklar oluşturur. Rüzgârla savrulan kum kayayı aşındırır. Buzullar kaya yüzeylerini kazımaktadır.
Toprak çeşitleri nelerdir?
Çamur ve kum taşıyan akan su, kaya yüzeylerini ovalar. Bir kıyıya vuran dalgalar, gittikçe küçülen parçalara ayrılır. Bazı bakteriler, kayaları parçalamaya yardımcı olan asitler yayar. Toprağı sınıflandırmanın bir yolu, içindeki kaya parçacıklarının boyutuna ve miktarına göredir. Kumlu toprak esas olarak kumdan oluşur. Killi toprağın çok ince parçacıkları vardır ve ağır, soğuk ve nemli olma eğilimindedir. ‘Tın’ bir tür orta kum ve kil karışımıdır. Taşlı toprak, büyük oranda çarpıklık veya çakıl taşı içerir. turba toprağı çok az kaya parçacığına sahiptir ve esas olarak çürümüş bitki örtüsünden oluşur. Bitkilerin içinde büyüdüğü toprak, kaya parçacıklarından daha fazlasından oluşur. Mineral tuzları, çürümüş organik maddeleri ve canlı organizmaları da içeren karmaşık bir maddedir. Bir toprağın değeri bitki köklerine bitki besinleri, hava ve su sağlama gücüne bağlıdır.
Toprağı sterilize edip içindeki her canlıyı öldürsek, toprak artık ‘bereketli’ olmazdı. Fakat bir toprak gerekli tüm bitkisel besinleri içerse bile, bu besinleri çözecek su olmadan içinde hiçbir şey büyümez. Su, bir tabağa yerleştirilen bir süngerde su yükseldiği gibi toprakta yükselir. Bu suyun yükselmesi, uzun süre yağmur yağmadığında bile bitkilerin büyümesini sağlar.
Taşlı toprak hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek taşlı toprak hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla