Süt Neden Yapılır?
Kısa Bilgi
Süt Neden Yapılır?
Birçok insan sütün sahip olduğumuz en mükemmel yiyecek olduğunu düşünüyor. Ve vücudunuz için süt içtiğinizde elde ettiğiniz tüm iyi şeyleri düşündüğünüzde, bunun neden böyle olduğunu anlayabilirsiniz. Kasları inşa etmek ve onarmak için kullanılan proteinler sütte bulunur. Sütün bir diğer önemli kısmı ise enerji veren bir besin olan yağdır.
Sütteki yağa ‘tereyağı’ denir. Sütte globüller (minik, yuvarlak yağ parçaları) bulunduğunda tereyağı yapılabilir. Süt ayrıca karbonhidrat veren bir enerji olan şeker içerir. Sütte bulunan şeker olan laktoz, şeker kamışından daha az tatlıdır ve vücut tarafından diğer şeker türlerinden daha kolay kullanılır. Süt ayrıca vücuda önemli mineraller sağlar. Vücut, mineralleri kemik yapımı ve kan yapıcı besinler olarak kullanır. Kalsiyum ve fosfor, sütün mineral içeriğinin büyük bir bölümünü oluşturur. Sütte diğer yiyeceklerden daha fazla kalsiyum vardır. Sütteki diğer mineraller demir, bakır, manganez, magnezyum, sodyum, potasyum, klor, iyot, kobalt ve çinkodur. Ve henüz bitirmedik! Süt ayrıca bize birçok vitamin sağlar. Süt, Bz, A, B1 vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca C ve D vitaminleri de içerir ve tabii ki süt de su içerir. Ancak şaşırtıcı olan şey, her litre sütte yaklaşık 110 gram katı gıda maddesi bulunması!
Sütü kaynatırken, kaynamasına ve brülörün üzerine dökülmemesine çok dikkat etmelisiniz.Suyu kaynattığınızda böyle bir sorun yoktur.Neden?
Süt, su gibi basit bir sıvı değildir; çeşitli moleküler türlerin bir araya gelmesidir. Koloidal formda minik yağ globülleri vardır. Aynı zamanda kazein ve diğer birkaç şeyi içerir. Sütün ana bileşeni olan suda çözünmezler, ancak içinde asılı kalırlar. Süt ısıtıldığında, konveksiyon ve çalkalama, kremi diğer bazı bileşenlerle birlikte ayırır, bu da daha hafiftir ve yavaşça yukarı doğru yüzer. Orada tüm yüzeyi kaplayan yapışkan, kremsi bir tabaka oluştururlar. Bu tabakanın, kabın sıcak tarafları ile temas halindeki kenarları buraya sabitlenir; Yavaş yavaş bir ‘kaymak’ zarı oluşarak alttaki sıvının tüm yüzeyini kaplamaya başlar. Süt kaynadığında, zarın altındaki buhar basıncı aniden artar. Zar delinir ve süt ve ‘kaymak’ köpüklü bir karmaşa içinde dökülür.
Neden sütün üzerinde havaya maruz bırakıldığında ince yaprak benzeri bir zar oluşuyor, ancak kap kapalıyken oluşmuyor?
Cevabı tam olarak bilmediğimi itiraf edeyim;bu, bana gönderdiğiniz birçok soru için doğru olacaktır.Ama herhangi birinizin vurulmaya hazır olduğuna dair bir açıklama sunmama izin verin.
Sanırım ılık sütten bahsediyorsunuz.Süt ısıtıldığında, daha hafif olan kazein ile birlikte yağ kürecikleri en üste çıkar.Açık bir tencerede, buharlaşma ve artan radyasyon nedeniyle üstten daha fazla soğutma olur.Sıcakken.Krem neredeyse sıvıdır.Su buharlaşmaya başlarsa, krem ve kazeinin kürecikleri birleşir.Soğudukça krem kalınlaşmaya ve zar gibi görünmeye başlar. süt kaymağı bu şekilde oluşur.
Tencere örtüldüğünde, yüzeyden buharlaşma önemli ölçüde azalır.Krema ve kazein kürecikleri, zar oluşumunu engelleyen sulu sütle ayrılmış halde kalır.Ama bu durumda bile, bahsettiğiniz zar olan kaymak katmanına sahip olması mümkündür.
Litre süt hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek litre süt hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla