Rengi nasıl görüyoruz?
Kısa Bilgi
Rengi nasıl görüyoruz?
İnsan gözü ve beyin rengi algılamak için birlikte çalışır.Retina, gözün arkasındaki ışık algılama yapısıdır.Retinanın merkezi yaklaşık altı ila yedi milyon koni içerir.Farklı olanlar kırmızı, yeşil ve mavi ışığa duyarlıdır.
Gözün çevresinde bulunan çubuklar, loş ışığa duyarlıdır ve düşük ışıkta görüşü ele alır.Her göz yaklaşık 130 milyon çubuk hücresi içerir.Işık çubuklara ve konilere çarptığında, karmaşık kimyasal değişiklikler, optik sinir yoluyla beyne gönderilen elektriksel uyarılar oluşturur.
Göz ışığı nasıl algılar?
Beyaz ışık, güneş ışığı, akkor ışık ve flüoresan ışık gibi kaynaklardan gelen ışığın görünen kısmı yedi renkten oluşur.Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve menekşe (ROY G BIV) renkleridir.Kızılötesi adı verilen kırmızıdan daha uzun dalgalar insan gözü tarafından algılanmaz.Ultraviyole adı verilen menekşeden daha kısa dalgalar da insan gözüyle görülemez.
Renkler nasıl adlandırılmıştır?
ROY G BIV renkleri, İngiliz fizikçi Isaac Newton tarafından adlandırıldı.Bu yedi renkten üçü, ışık için ek ana renkler olarak kabul edilir.Kırmızı, yeşil ve mavidirler.Bu aynı üç renk, renkli televizyon ve renkli ekran panellerinde kullanılır
Yaklaşık 1680’de Newton, rengin bir nesneye ‘yerleştirilmediğini’ buldu. Kırmızı, elmanın ‘içinde’ değildir. Aksine, elmanın yüzeyi bazı dalga boylarındaki ışığı yansıtır ve diğer dalga boylarındaki ışığı göze yansıtır. Kırmızı elma, kırmızı ışığı göze yansıtır ve kalan altı rengi absorbe eder. Sadece yansıyan ışığı algılıyoruz. Yani elmanın kırmızı olduğunu söylüyoruz. Tüm dalga boylarını (renkleri) yansıtan bir nesne beyaz görünür. Görünür tayfın tüm renklerini absorbe eden bir nesne siyahtır. Sarı bir nesne kırmızı ve yeşili yansıtır ve maviyi emer.
Baskı, boyalar, pigmentler ve boyalar için eksiltici birincil renkler camgöbeği, macenta ve sarıdır. Dergi ve gazetelerde renkli resimler basıldığında merdanelerde kullanılan mürekkeplerdir. Bu renklere genellikle CMYK denir. K, siyah mürekkep içindir.
Işığın dalga boyları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ışığın dalga boyları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla