Bok böcekleri gübreyi nasıl bulur?
Kısa Bilgi
Bok böcekleri gübreyi nasıl bulur?
Her bok böceği türünün kendi favori hayvan dışkısı türü vardır ve antenleri kokuyu 16 km daha uzaktan alabilir.Onu bulmak için uçarlar ve bulduklarında, onu bir top haline getirip yumurtalarını içine bırakırlar.Antenlerinin uçlarındaki uzantılar sensilla ile kaplanmıştır.
Kimin tüylü antenleri var?
Erkek sivrisineklerin küçük tüy tozları gibi görünen süslü ve ayrıntılı antenleri vardır.Bu antenler son derece hassastır ve uzaktaki bir dişi sivrisineğin kanatlarının havada çırpışmasının titreşimini algılayabilir.Dişi sivrisineklerin antenleri daha kısa ve basittir.
Bir kelebek ayaklarıyla tat alabilir mi?
Bazı kelebeklerin kısa ön ayaklarında küçük tat algılayıcıları vardır.Yumurtalarını bırakacakları bir bitki ararken, ön ayaklarını bitkinin yapraklarını tatmak için kullanırlar.Bunu yaparak, tırtıllarının yumurtadan çıktıklarında yapraklar ile iyi bir şekilde beslenmesini sağlarlar.Bir kelebeğin uzun, saman ağzı gibi ağzı yalnızca nektar içmek içindir ve herhangi bir tat sensörü içermez.
Tırtıllar tehlikeyi nasıl algılar?
Bazı tırtılların gövdeleri setae olarak bilinen ince kıllarla veya kıllarla kaplıdır.Sinir hücrelerine bağlanırlar ve dokunma ve titreşimi algılayarak tehlike yaklaştığında beyne mesajlar gönderebilirler.Setae sokabilir ve savunma amaçlı da kullanılabilir.
Hangi böceklerin uzun antenleri vardır?
Kanatsız mağara cırcır böcekleri mahzenler, bodrum katları ve mağaralar gibi nemli ve karanlık yerlerde bulunur.Bazı türlerin görüşleri çok kısıtlıdır veya hiç yoktur ve tüm yaşamlarını karanlıkta geçirirler.Aşırı uzun antenleri çevrelerini hissetmelerine, yollarını bulmalarına ve avcıları tespit etmelerine yardımcı olur.
Böcekler nasıl duyar?
Bizimki gibi kulaklardan değil!Cırcır böcekleri ön ayaklarındaki küçük açıklıklardan duyarlar.Çekirgeler, ağustosböcekleri ve bazı güveler ve çekirge türleri karınlarındaki küçük düz ‘kulaklardan’ işitirler.Karıncalar ve sivrisinekler antenlerindeki tüylerle işitirler.Tırtıllar sesleri vücutlarının her tarafındaki tüylerden alır.Tüm ses, havadaki titreşimlerle yapılır.Böcekler bu titreşimleri alır ve bizimki gibi kulakları olmasa bile çok iyi duyarlar!
Ayrıntılı antenler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ayrıntılı antenler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla