Öz suyun Ağaca Çıkmasını Sağlayan Nedir?

Öz suyun Ağaca Çıkmasını Sağlayan Nedir?

Öz suyun Ağaca Çıkmasını Sağlayan Nedir?

İnsan vücudunun her bir parçası, kalp tarafından pompalanan sürekli bir kan kaynağı alır. Bitki ve ağaçlarda her bir parça özsu dediğimiz su ve besin alır. Ama ağacın pompası yoktur çünkü kalbi yoktur.

Peki öz, ağaca nasıl çıkıyor? Bilim hala bu gizemi tam olarak açıklayamıyor. Tabii ki, bununla ilgili birkaç teori var, ancak tek bir teori tam cevabı vermiyor gibi görünüyor. Bilim adamları, bunu mümkün kılmak için iş başında birkaç kuvvet olduğuna inanıyor.

Su ağacın tepesine nasıl gönderilir?

Bir açıklama ‘ozmotik basınç’ ile ilgilidir.Canlılarda, sıvılar ve çözünmüş maddeler zarlardan geçer, buna ‘ozmoz’ denir. Bir zarla temas eden çözünmüş kimyasallar olduğunda, zara baskı yaparlar. ‘ozmotik basınç’ Bir çözeltide çok sayıda parçacık varsa, daha az parçacıklı çözeltilere göre daha fazla parçacık zara bastırır ve içinden sızar. Bitkiler tarafından kullanılan mineraller ve su köklerden gelir. Toprak bitkiden daha fazla mineral içerdiğinden Ozmotik basınç minerallerin bitkiye girmesine neden olur.Çözünen mineraller bitki hücrelerinde kalır.Su buharlaşır.Bu şekilde topraktaki su bitkiler boyunca sürekli yukarı doğru hareket eder.

banyan tree

Ağaçların kalbi var mı?

Bir ağaç özsuyunun nasıl yukarı çıktığını açıklamanın başka bir yolu vardır. ‘terleme’ ve suyun kohezyonu ile ilgilidir.Suyun yapraklardan buharlaşmasına ‘terleme’, bir su parçacığının diğerine çekilmesine ‘kohezyon’ denir. yukarı doğru ‘çekişi’ yerine getirir. Su yaprak hücrelerinden buharlaştıkça, yüzeyin hemen altındaki hücrelerde bir vakum oluşturur. Böylece, bu hücreler yeni bir özsu kaynağı için altlarındaki hücreleri kullanırlar. Ve bu ağacın köklerine kadar devam ediyor. Kohezyon, su parçacıklarını yukarı doğru hareket ederken bir arada tutar.

Banyan Ağacı Nedir?

Banyan ağacı, ağaçlar arasındaki devlerden biridir. Doğada ‘dev’ olan her şey her türlü sorunu beraberinde getirir ve ağaçlar da bir istisna değildir. Örneğin dev bir ağacın köklerinden tepeye nem çekme sorunu vardır. Ağacın gövdesi sağlam olmalı. Bir ağaç çok uzun büyüyemez ve ince kalamaz, yoksa kırılır. Bu yüzden, üzerindeki yükü desteklemek için dev bir ağacın tabanda daha geniş olması gerekir. Ve eğer dallar büyük ve ağırsa, gövdeyi bir yana ya da diğerine indirebilirler.

banyan tree

Banyan Ağacı suyu tepesine nasıl taşır?

Banyan ağacı, bu sorunları ilginç bir şekilde çözmüş dev bir ağaçtır. Dut ailesine ait bir ağaç olup Doğu Hindistan ve Malezya’da bulunur. Banyan ağacıyla ilgili en sıra dışı şey, dallarının büyüme şeklidir. Gövdenin her tarafına yayıldılar. Gövde çok büyük olsa da bu dalları destekleyemez. Böylece dalların altından doğrudan yere doğru kalın kökler büyür. Bu kökler tutununca ağaca destek ve besin sağlarlar. Ayrıca yeni gövdelere dönüşürler. Sonuç, banyan ağacının çevrede yükseklikten daha fazla büyümesidir. Sonunda, bu köklerin ‘revakları’ oluşturulur ve banyan ağacının çevresi 450 metreyi bulabilir. Bu pasajlar, aslında burayı toplanmak ve iş yapmak için mükemmel bir korunaklı yer bulan insanlar tarafından pazar yeri olarak kullanılıyor. Bu kökler kesilirse çadır direkleri yapımında kullanışlıdır ve elyaf ip yapımında kullanılır. Banyan ağacı minik incirler üretir. Olgunlaştıklarında parlak kırmızıdırlar ve kuşlar ve yarasalar tarafından yenirler.

Dev ağaç hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dev ağaç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.