Sabun nasıl temizler?
Kısa Bilgi
Sabun nasıl temizler?
Yağ ve su normalde birbirine karışmaz. Ellerinize gres veya yağ bulaştığında, sadece suyla yıkamak çözüm değildir.
Bunun nedeni, su moleküllerinin birbirine yağa yaptıklarından çok daha güçlü bir şekilde bağlanmasıdır. Su molekülleri birbirine yapışır ve yağ moleküllerini geride bırakır. Bu, su ve havanın karışmamasının nedenidir. Su ve kum birbirine karışmaz çünkü kum molekülleri suya yapışmaktan çok birbirine yapışır. Su ile yağ arasındaki veya su ile hava arasındaki yüzey, birbirini çeken su moleküllerinden oluşur. Buna çekme yüzeyi gerilimi diyoruz. Su moleküllerinin birbirini biraz daha az çekmesini sağlayabilirsek, bu yüzey geriliminin bir kısmını hafifletebiliriz. Bu, küçük damlalar halinde boncuklanmak yerine, biraz dökerseniz suyun daha fazla yayılmasına izin verirdi. Yüzey gerilimi daha az olan suyun normal suya göre daha ıslak olduğunu, çünkü işleri daha kolay ıslatabileceğini söylüyoruz.
Sabun özel bir molekül türüdür. Suyu kuvvetle çeken bir ucu vardır. Ancak molekülün geri kalanı bir yağdır. Yağlar, hidrojen atomlarının bağlı olduğu uzun karbon atomu zincirleridir. Uzun zincirde 10 ila 30 karbon atomu olabilir.
Suya çekilen sabun molekülünün ucu yüzeydeki suya yapışır. Uzun zincirin geri kalanı sudan dışarı çıkar, çünkü su zincirlerin yağlı kısımlarına yapışmaz.
Yağ molekülleri birbirlerini su molekülleri kadar kuvvetli çekmezler. Suyun yüzeyinde artık su molekülleri yerine fi lm’lik yağlı sabun molekülleri vardır. Yüzey gerilimi artık eskisinden çok daha düşük ve su birikmiyor. Yıkamada ellerinizin tüm çatlaklarına veya çamaşırların arasına ulaşabilir.
Sabun, su ile hava arasındaki yüzeyi oluşturur. Ama aynı zamanda su ile ellerinizdeki herhangi bir yağ veya gres arasındaki yüzeyi de oluşturur. Sabun içindeki uzun yağlı zincirler yağa, su seven uçlar suya yapışır. Ellerinizi fırçalarken, aralarında kalan her türlü yağ damlacıklarını veya suyu hafifletirsiniz. Bu, daha fazla sabun molekülünün yağ ve su arasında bir yüzey oluşturmasını sağlar. Su veya yağ tekrar yuvarlak damlacıklar oluşturmaya çalıştığında, daha büyük olan yüzey kırışır ve büyük olanlar yerine çok sayıda küçük damlacıklar oluşturur. Damlacıklar bir araya gelip büyük damlacıklar oluşturmazlar, çünkü aralarında bir sabun filmi vardır. Böylece fırçalarken damlacıklar küçülür ve küçülür. Sabun molekülleri ile çevrili minik damlacıklar artık ellerinize suya yaptıklarından daha iyi yapışmıyor. Su artık minik sabunla kaplı yağ damlacıklarını kolayca temizleyebilir.
Tıraş kremi neden köpüklüdür?
Sabunlu suya hava üflenirse, sabun molekülleri, yağlı uç hava kabarcığı içinde olacak ve sodyum ucu suda kalacak şekilde kendilerini hızla düzenleyecektir.Kabarcık yükselir ve suyun üst yüzeyinde sabun tabakasıyla buluşur.Bu yüzey havaya yapışan sabunun tüm yağlı uçlarına sahiptir.
Kabarcık yükseldikçe, şimdi iki sabun yüzeyi vardır; biri sabunun yağlı uçları dışarıdaki havaya, diğeri yağlı uçları balonun içindeki havaya bakar.Sabunun sodyum uçları, iki sabunlu yüzey arasındaki çok ince su katmanına tutunur.Sabun köpüklerinin yapıldığı şey budur.Tıraş kremi, sabun ve suyun tıraş fırçası kullanılarak karıştırılmasıyla yapılırdı.
Bir teneke kutudaki tıraş kremi, propan veya bütan gazından yapılmış bir itici gazla birleştirilmiş yağ ve sabun karışımıdır.Gaz basınç altındadır (o kadar çok basınç ki bütan kutuda sıvı haldedir).Kullanıcı kutunun üzerindeki düğmeye bastığında, basınç sabunu dışarı iter ve gaz kabarcıklara dönüşür.Küçük kabarcıklar o kadar küçük ve çoktur ki sert bir köpük oluştururlar.
Saç spreyi kutudan nasıl çıkar?
Saç spreyleri itici gaz kullanır. Bir itici gaz, basınç altındaki bir sıvı veya gazdır. Basınç serbest bırakıldığında sıvı kaynar veya gaz, kutudaki diğer bileşenleri de taşıyarak genişler. Saç spreyi durumunda, bu bileşenler saçı yerinde tutan polimerlerdir (temelde yapıştırıcıdır).
Ancak püskürtücüler sprey kutularından başka şeyler çıkarmak için de kullanılır. Ve kutunun içeriği hangi itici gazın kullanılacağını belirler. Örneğin, saç spreyi itici gaz olarak propan, bütan ve izobütan kullanır, çünkü spreydeki polimerler, kutudaki basınç türleri altında bir sıvı olan bütan içinde kolayca çözünür. Propan ayrıca bütan içinde çözünür, bu nedenle kutuda çok miktarda propan bulundurmak için daha az basınca ihtiyaç vardır. Üç iticinin karışımı, spreyin tam doğru basınçta çıkması için ayarlanır. Çok fazla propan ve sprey çok sert çıkıyor. Çok az ve malzemeleri saçınıza taşımak için yeterli güç yok.
Bazı saç spreyleri itici gaz olarak dimetil eter veya metil etil eter kullanır. Bunlar bütan ile benzer işlev görürler ve bütan gibi yanıcıdırlar.
Krem şantinin içindeki itici gaz azot oksittir (gülme gazı). Bu gaz, yağlarda kolayca çözünür ve ayrıca pişirme spreylerinde kullanılır. Kutudaki diğer bileşenlerde çözünen bir gazı kullanmak, çok fazla basınç kullanmadan kutuya çok fazla gazın koyulmasını sağlar. Bir kutu çırpılmış krema üzerindeki baskıyı kaldırdığınızda, krema, kutudaki büyüklüğünün dört katına kadar genişler. Ancak hava kullanılmış olsaydı, krema bu hacmin yarısına kadar çırpabilirdi. Hava ayrıca, içinde oksijen olduğu için kremin küflenmesine de izin verir. Karbondioksit, krema içindeki suda çözünür, ancak daha sonra kremadaki proteinleri kesen karbonik asit oluşturur. Diğer itici gazlar saf nitrojen (bileşenlerle reaksiyona girmez, ancak iyi çözünmez, bu nedenle daha yüksek basınçlara ihtiyaç vardır) ve hidrofürokarbonlar (kolayca sıvılaşırlar, yanmazlar, duman oluşturmazlar ve yeni ozon tabakası için güvenlidir).
Saç boyası neyden yapılır?
Saç, kına gibi saça sadece bir boya veya pigment ekleyen basit renklendirici maddeler kullanılarak boyanabilir veya saç gövdesini açan, saçı daha açık bir renge ağartan karmaşık kimyasal reaksiyonlarla boyanabilir ve ardındansaçla reaksiyona girerek saçı istenen tonda renklendiren kalıcı bir bağ oluşturur.
Bir boyanın saça yapışık kalması kolay değildir.Saçınızı Cadılar Bayramı için maviye boyamak istiyorsanız bu iyi bir şey.Geçici boyalar genellikle saç teline nüfuz edemeyen büyük moleküllere sahiptir.Şampuanla kolayca yıkanırlar.Ağartıcı veya amonyak içermedikleri için saça karşı hassastırlar.
Gri saçları kapatmak veya açık saçları koyulaştırmak istiyorsanız, birkaç yıkamaya dayanacak biraz daha kalıcı boyalar mevcuttur.Bazıları boyayı emmek için saçı açmak için alkali geliştiriciler kullanmaz;bunun yerine saça nüfuz etmelerine yardımcı olmak için boya moleküllerinin küçük boyutuna güvenirler.Dört ila beş şampuanlamadan geçeceklerdir.
Biraz daha kalıcılık için, hafif alkali benzeri bir sodyum karbonat ve düşük güçlü bir hidrojen peroksit çözeltisi saçı açabilir ve boyayı kimyasal olarak saça bağlayabilir.Peroksidin düşük kuvveti saçı ağartmadığından, saçtaki varyasyonlar hala göründüğü için ortaya çıkan boya daha doğal görünür.
Yıkanmayan en kalıcı boya için amonyak ve güçlü hidrojen peroksit kullanılır.Peroksit saçı ağartır, böylece koyu saç daha açık bir renge boyanabilir.Ancak peroksidi kullanmanın temel nedeni, boyanın aslında saça bağlanan ve daha sonra amonyak ve peroksit ile reaksiyona girerek saç teline kilitlenmiş daha büyük moleküller oluşturan küçük moleküllerden oluşmasıdır.
Su çubukları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek su çubukları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla