Neden kıyafetleri yıkamak için sıcak su kullanıyoruz?
Kısa Bilgi
Neden kıyafetleri yıkamak için sıcak su kullanıyoruz?
Çünkü ısı, moleküllerin daha hızlı hareket etmesine neden olur.Aslında sıcaklık, moleküllerin ne kadar hızlı hareket ettiğinin bir ölçüsüdür.
Bir madde suda çözündüğünde, bileşenleri, ister iyonlar ister moleküller olsun, su moleküllerine birbirlerinden daha güçlü çekimler oluşturur. Su molekülleri tarafından çekilirler ve etraflarını sararlar. Başka bir deyişle, su molekülleri çözünen maddenin birimleri arasına sıkışarak çözelti haline getirir. Su molekülleri ne kadar hızlı hareket ederse, kinetik enerjileri o kadar büyük olur ve kendilerini çözünen maddeye fırlatma şansı o kadar artar. Bu nedenle sıcak su, suda çözünen lekeleri daha çabuk çıkarır. Ancak tüm lekeler suda çözünür değildir. Yağlı lekeleri oluşturan moleküller birbirlerine suya göre daha güçlü bir afiniteye sahiptir.
Deterjan kıyafetleri nasıl temizler?
Su molekülleri kendilerini itildikleri moleküllerin ağına sıkıştıramazlar. Yağ su üzerinde yüzer ve yağlı lekeler çözülmez. Bu yüzden deterjan kullanıyoruz. Bunlar, bir ucu yağa, bir ucu suya afiniteye sahip moleküllerdir. Yağda çözünen uç, lekeye kendini tutturur; diğer ucu suda gevşek kalır. Su molekülleri hareket ederken, deterjanı çekerek lekedeki yağlı molekülleri çekerek lekeyi parçalar. Daha yüksek sıcaklıklarda, bu moleküler dans daha büyük bir hızda ve daha fazla enerjiyle meydana gelir ve lekeyi daha kolay çıkarır. Ancak, üreticilerin protein lekelerini parçalamak için enzimler eklediği bir deterjan söz konusu olduğunda, yüksek su sıcaklığı aslında zararlıdır. Enzimler yüksek sıcaklıklarda bozulur ve bu nedenle enzimli deterjan üreticileri tüketicilere ürünleriyle birlikte ılık su kullanmalarını tavsiye eder.
Sıcaklık artarsa çözünürlük artar mı?
Bununla birlikte, çözünürlükteki bir artış ile sıcaklıktaki bir artış arasındaki ilişki her zaman geçerli değildir. Gazlar daha yüksek sıcaklıklarda daha az çözünürdür çünkü çözelti içindeki gaz molekülleri çözücü için çok zayıf bir çekime sahiptir. Daha yüksek bir sıcaklıkta gaz molekülleri daha hızlı hareket ettiğinden, çözelti yüzeyinden daha kolay kaçarlar. Soğuk karbonatlı bir içecek, ılık olandan daha fazla karbondioksiti çözecektir. Sadece bir soda ısıtın ve kabarcıkların gelişmesini izleyin. Aynı şey, bir bardak soğuk suyu beklettiğinizde olur, çözünmüş hava kabarcıklar şeklinde serbest bırakılır. Sıcaklık düştükçe gazların sudaki çözünürlüğünün ne kadar artacağına dair bir sınır vardır. Su donduğunda, molekülleri kristal bir model alır ve bir çözünen maddenin moleküllerini sıkıştırır. Bu yüzden dondurucuya bir şişe bira koymak o kadar da iyi bir fikir değil. Şişenin içinde, basınç altında çok miktarda karbondioksit çözünmüştür ve sıvı donarken, gaz çözeltiden çıkar. Bu bir patlamaya yol açabilir ve sonunda bira lekeleriyle kaplanırsınız. Ama giysilerini sıcak su ve deterjanla yıkaman gerektiğini biliyorsun.
Suda donmalar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek suda donmalar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla