Botanik nedir?

Botanik nedir?

Botanik nedir?

İlk zamanlarda bitki yaşamı araştırması esas olarak bitkilerle gıda olarak ilgilendiğinden, ‘bitki’ anlamına gelen Yunanca bir kelimeden botanik olarak bilinir hale geldi. Botanik araştırmalarında uzmanlaşan ilk insanlar ilkel tıp adamları ve cadı doktorlarıydı. İnsanları öldürebilecek ya da iyileştirebilecek bitkileri bilmeleri gerekiyordu. Ve botanik, yüzlerce yıldır tıpla yakından bağlantılıydı.

Botaniğin tarihçesi nedir?

On altıncı yüzyılda insanlar bitkileri gözlemlemeye ve gözlemleri hakkında kitaplar yazmaya başladı. Bu yazarlar, modern botaniğin ‘babaları’ idi. On dokuzuncu yüzyılda, bir İngiliz bilim adamı olan Charles Darwin’in çalışması, botanikçilerin yay bitkilerini daha iyi anlamalarına yardımcı oldu. hayvanların yanı sıra daha basit atalardan evrimleşmiştir. Çalışmaları botanikçileri özel botanik dalları kurmaya yönlendirdi. Bu dallardan biri, bitkilerin yapısı ve bunların nasıl ilişkili olabileceği ile ilgili olan ‘bitki anatomisi’ dir. Bitki kalıtımı üzerine deneyler, çeşitli türlerin nasıl ortaya çıktığını ve nasıl geliştirilebileceğini bulmak için yapıldı. Bu çalışmaya ‘genetik’ denir. ‘Ekoloji’, başka bir botanik dalıdır. Dünyadaki bitkilerin dağılımı ile ilgili çalışmalarla ilgilenir. neden belirli türlerin belirli yerlerde büyüdüğünü öğrenmek için.

original plants

Bitkiler Nereden Geldi?

Bilim teorilerine göre yeryüzünde bitkilerin olmadığı bir dönem vardı. Sonra. Yüz milyonlarca yıl önce, yeryüzünde küçük protoplazmalar ortaya çıktı. Protoplazma, hem bitkilerde hem de hayvanlarda bulunan canlı materyalin adıdır. Bu teoriye göre bu orijinal protoplazma, tüm bitkilerimizin ve hayvanlarımızın başlangıcıydı. Bitkiler haline gelen protoplazma lekeleri kalın duvarlar geliştirdi ve tek bir yerde kalacak şekilde yerleşti. Ayrıca ‘klorofil’ olarak bilinen bir tür yeşil renklendirici madde geliştirdiler. Bu, havadaki maddelerden yiyecek yapmalarını sağladı.

Bu erken yeşil bitkilerin yalnızca bir hücresi vardı, ancak daha sonra 12 hücre grubu oluşturdular. Kurumaya karşı korumaları olmadığı için suda kalmaları gerekiyordu. Bugün, bu orijinal bitkilerin bazı torunları, epey değişmiş olsalar da, hala hayatta kalmaktadır. Onlara ‘yosun’ diyoruz.

Klorofilsiz bitkiler nelerdir?

Besinlerini klorofil kullanmadan elde eden bir grup bitki geliştirildi. Yeşil olmayan bu bitkiler ‘mantarlar’ dır. Günümüzde yeryüzündeki bitkilerin çoğu alglerden evrimleşmiştir.Bazıları denizden çıkıp onları toprağa bağlayabilecek kökçükler geliştirmişlerdir. kurumaya karşı koruma olarak dış deri kaplaması vardır. Bu bitkiler yosun ve eğrelti otları haline geldi. Tüm ilk bitkiler ya basit hücre bölünmesiyle ya da sporlar aracılığıyla çoğaltılır. Sporlar, hücreler gibi küçük tozlardır, tohumlar gibi bir şeydir, ancak içlerinde depolanmış yiyecek yoktur. Zaman geçtikçe, bu bitkilerden bazıları gerçek tohumlar üreten çiçekler geliştirdi. Tohumlu iki farklı bitki türü ortaya çıktı; çıplak tohumlu olanlar ve korumalı tohumlu olanlar. Bu iki türün her biri daha sonra birçok farklı şekilde gelişti.

original plants

Bitkiler nasıl fotosentez yapar?

Bitkilerin yiyeceklerini üretecek ‘fabrikaları’ vardır ve bu fabrikalar yapraklardır. Meyve ağaçlarının yaprakları meyve yapmaya yardımcı olan besinleri üretir. Örneğin hem şeftali hem de akçaağaç şekeri tatlıdır. Yani şeftali ve akçaağaç yaprakları şeker yapabilmelidir. Bunu havadan ve yerden malzeme alarak yapıyorlar. Bu malzemelerden biri havadan alınan bir gaz olan karbondioksittir. Diğer malzeme ise topraktan gelen sudur. su ve karbondioksitten yapraklar şeker üretir. Bu yiyecek yapma sürecine ‘‘fotosentez’ denir.

Klorofil nasıl gerçekleşir?

Pek çok bitki türünde şeker yokmuş gibi görünüyor çünkü şeker çok geçmeden nişasta ve protein gibi diğer yiyecek türlerine dönüşüyor. Gıda ‘fabrikasının’ makinelere ihtiyacı vardır ve yaprağın makineleri ‘kloroplast’ adı verilen birçok küçük yeşil cisimdir. Yeşiller çünkü içlerinde ‘klorofil’ denen bir yeşil madde var. Makineleri çalıştıran güç güneş ışığıdır. Bitkinin kökleri topraktan su alır. Su köklerden, saplardan ve dallardan ve sonra yaprakların damarlarından geçer. Damarlar hücrelere su taşır. Burası kloroplastların olduğu yerdir. Damarlar ayrıca yaprakların yaptığı ve kullanılmayan besinleri de kök, meyve, tohum gibi saklama yerlerine taşır. Yapraklar ayrıca atık maddelerden de kurtulmalıdır. Yaprağa giren havanın içinde karbondioksit vardır. Güneş parladığında yapraklar karbondioksiti şeker yapmak için kullanır. Havanın geri kalanı, ilave oksijenle birlikte, yaprağın alt tarafındaki hücreler arasındaki açıklıklar olan stomalardan verilir.

Orijinal bitkiler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek orijinal bitkiler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.