Neden kabus görüyoruz?
Kısa Bilgi
Neden kabus görüyoruz?
Bir kabusun tanımı, güçlü bir korku duygusuna neden olan gerçekten kötü ve üzücü bir rüyadır.Kabus, bir kişinin nabzını hızlandırır ve terletir.Bazen uyuyan kişi o kadar korkmuş ve tehdit edilmiş hisseder ki uyanır.Uyku uzmanları, tüm çocukların yüzde 30 ila 50’sinin bazı kabuslar gördüğünü tahmin ediyor.
Kabuslar oldukça uzun ve karmaşık olabilir.Kişi, güvenlik veya yaşama yönelik bir tehdit algılar.Tehdit arttıkça korku duygusu da artar.Kişi, tehdit veya tehlike zirveye ulaştığında uyanma eğilimindedir.
Ne sıklıkla kabus görürüz?
Genç yetişkinlerin yaklaşık yüzde 3’ü sık sık kabus görüyor.İki yetişkinden biri ara sıra kabus görüyor.Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 2 ila 8’i, sık sık kabus görmektedir.Yetişkinlerde stres, depresyon ve anksiyete genellikle kabuslarla ilişkilendirilir.Bir iş kaybı, maddi kaygılar, evlilik sorunları, bir eşin ölümü veya başka bir eve taşınması gibi yaşamı değiştiren büyük bir olay onlara neden olabilir.Alkol kötüye kullanımı veya alkolden aniden vazgeçilmesi de kabuslara yol açabilir.
Hızlı göz hareketi (REM) aşamasında kabuslar görülür.REM, normal bir gece uykusunun yaklaşık iki saatidir, ancak diğer uyku aşamaları, o zamanın dört ya da beş bölümüne kadar ortaya çıktı.REM aşamaları, gece ilerledikçe giderek daha uzun olur ve böylece sizi sık sık sabahın erken saatlerinde REM uykusuna yaşamayı bulabilirsiniz.Birinin dört ila beş rem bölümüne sahip olabilir, ancak yine de daha sonraki uyku aşamalarında kabuslar var.
Kabusların nedeni nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile birlikte ameliyat, beyin hasarı, savaş ve mücadele gibi travmatik deneyimler kabuslara neden olabilir.Stresin en yaygın kabus kaynağı olduğu düşünülmektedir, bu nedenle yoga ve meditasyon gibi rahatlama tekniklerinin faydalı olduğu kanıtlanmıştır.Ve yatmadan hemen önce yemek yemek kabusların sıklığını artırabilir çünkü yemek yemek metabolizmayı ve beyin aktivitesini artırır.
Kabuslar için teşhis testi yoktur.Kalıcı bozukluklar, insanlar onları bir aile doktoruna veya bir psikiyatriste bildirdiğinde ortaya çıkar.
Kabusların sıklığı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kabusların sıklığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla