Taksi Şoförlerinin hafızaları daha mı kuvvetlidir?
Kısa Bilgi
Taksi Şoförlerinin hafızaları daha mı kuvvetlidir?
San Francisco’da kayıtlı bir taksi şoförü olmak için, umutlu başvuru sahiplerinin yoğun eğitimi tamamlamaları ve yedi millik yarımadadaki sokakların labirentini öğrenmeleri gerekiyor.Yüzlerce sokağın düzenini öğrenmek için taksi şoförlerinin ortalama bir insanınkinden çok daha büyük anılara sahip oldukları düşünülmektedir.Bu inancın doğruluğunu belirlemek için yapılan çalışmalarda, taksi şoförlerinin beyinlerinin gri madde yoğunluğunun görüntüleme taramaları, diğer insanların beyinlerinin görüntüleri ile karşılaştırıldı.Bu taramalar, taksi şoförlerinin taksi olmayan şoförlere göre daha büyük bir hipokampusa sahip olduğunu ortaya çıkardı.Taksi şoförlerinin hipokampüsünün yapısı da değişmiş ve seyir gereksinimlerini karşılamak ve sokakların ayrıntılı bir haritasını saklamak için genişlemişti.
Araştırmalar, sürücü yolda daha fazla zaman geçirdikçe ortalama taksi şoförünün hipokampüsünün boyutunun arttığını da buldu.Birisi ne kadar uzun süre sürücü olmuşsa, hipokampusu o kadar büyüktü.
Beyindeki değişikliklerin ve büyümenin bu kanıtı, şimdi beyin hasarı olan insanlar için rehabilitasyon programları geliştirmek amacıyla kullanılıyor.
Anı Nedir?
Bilim adamları, geçen hafta kahvaltıda ne yediğinizi hatırlamamanızın bir nedeni olabileceğini, ancak anaokulundaki ilk gününüzü canlı bir şekilde anlatabileceğini söylüyor. Bir belleğe eklenen duygusal anlam, onu günlük ayrıntıların yapamayacağı şekilde hatırlanmasını sağlar. Ancak anılar sadece geçmişle ilgili değildir. Gelecek hakkında öğrenmemize ve kararlar vermemize yardımcı olurlar. Sinirbilimciler beyindeki hatıraların fiziksel temsilini tam olarak anlamıyorlar. Nöronlar veya beyin hücreleri birbirleriyle elektrokimyasal yollarla iletişim kurar. Bir elektriksel dürtü, akson adı verilen giden daldan aşağı doğru hareket eder ve burada, sonunda dendritler olarak bilinen alanları uyarır ve nörotransmiterleri serbest bırakır. Bu küçük moleküller, gelen dalların topladığı mesajları gönderir. Bu dallar arasındaki boşluğa sinaps denir. Geçmiş deneyimin yeniden inşası, orijinal deneyime dahil olan nöronların eşzamanlı olarak ateşlenmesiyle gerçekleşir.
Bellek nedir? Nasıl değolanır?
Bellek, statik bir varlık değil, beynin farklı bölümleri arasında geçiş yapabilen veya yer değiştirebilen benzersiz bir etkinlik modelidir. Bu, bütün bir dosya olarak saklanan bir video klip yerine beynin çeşitli bölgelerinde toplanan bir yapboz gibidir. Kısa süreli anılar sinapsta “takılıp kalmaz” ve uzun süreli anılar yeniden bir araya geldiklerinde bozulabilir. Belleğin en önemli özelliklerinden biri öğrenme yeteneğimizdir. Bilgiyi öğrendiğimizde veya hatırladığımızda, öğrendiğimiz fikri geri almak için hafızayı kullanırız. Her yemek yediğinizde, araba sürdüğünüzde veya kitap okuduğunuzda; öğrenilmiş özellikleri hatırlıyorsun. Optogenetik adı verilen yeni teknoloji, beyindeki hedeflenen bir nöron grubunu uyarmak veya susturmak için ışık ışınlarını kullanarak bilim insanlarının anıları incelemesine ve belki de kontrol etmesine yardımcı oluyor. Anıları seçici olarak yerleştirmek veya belirli anıları tamamen silmek için bir yol açmak mümkün olabilir. Hafıza kaybı veya şiddetli duygusal travması olan insanlar için bu hatırlamaya değer bir an olacaktır.
Hafızamızı Nasıl Kaybederiz?
Hiç kimse ne kadar hatırladığını gerçekten bilmiyor! Sadece gözlerinizi kapatın ve gördüğünüz her şeyi hatırlamaya çalışın. Tüm insanlar, tüm evler, tüm sokaklar, şimdiye kadar baktığınız tüm nesneler ve öğrendiğiniz tüm kelimeler ve sayılar. Bunun sonu yok gibi görünüyor. Beynimizde, bu milyonlarca izlenimin, iyi bir fotoğraf kütüphanesinde olduğu kadar düzenli bir şekilde saklandığı bir görsel hafıza merkezi vardır. Bu dosyalama mucizesinin nasıl gerçekleştiğini henüz açıklayamayız. Ancak konulara göre bunun düzenli bir şekilde gerçekleştiğini biliyoruz. Bu düzenli düzenleme sayesinde bir bölümün diğer bölümlere zarar vermeden yaralanması ya da tahrip edilmesi mümkündür. Örneğin, bir kişi beyin hasarı veya kanama geçirebilir ve belirli anılarını saklayabilir. Kelimeleri nasıl kullanacağını ‘unutmuş’ olabilir, ancak yine de sayıları kullanabilir! Bazen insanlar yaşlılık nedeniyle bir ‘hafıza körlüğüne’ veya gördükleri nesneleri tanımalarını engelleyen bir yaralanmaya sahip olabilirler. Bir topa bakıp ne olduğunu bilmeyebilirler. Ama dokunurlarsa, görsel bellek depolarına bağlı olmadıkları için onu tanıyabilirler. Beynimizin de işitsel hafıza merkezi vardır. Sanki geniş bir gramofon kayıtları kütüphanesi gibi hatırladığımız tüm sesler burada saklanıyor. Bir kişi ayrıca hafıza kaybından da muzdarip olabilir. Bu genellikle büyük bir endişe durumundan kaynaklanır ve kişinin bilinçsizce hatırlamak istemediği bazı çağrışımları unutmasına neden olur. Hafıza kaybı olan kişiler tedavi edildiğinde, bu çağrışımlar geri yüklenebilir ve hafızaları normale dönebilir.
Kayıtlı taksi şoförü hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kayıtlı taksi şoförü hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla