Neden hapşırırız?

Neden hapşırırız?

Neden hapşırırız?

Hapşırmak nedir?

Solunan hava, özellikle akciğerler gibi solunum sistemindeki organlara, vücuda zararlı olabilecek tozlar, kimyasallar ve diğer tahriş edici maddeler içerebilir. Burun deliklerinin içindeki küçük tüyler (kirpikler) bu parçacıkların çoğunu hapsederken, bazıları bu engeli aşabilir. Vücudunuz size yardımcı olmak için, rahatsız edici parçacıkları hapşırık refleksi ile zorla atmaya çalışır.

Nezleyken neden hapşırırız?

Hapşırmamızın, soğuk algınlığınız olduğunda burun deliklerini temizlemek, bir şeye alerjiniz varsa alerjenleri atmak gibi faydalı bir görevi vardır. Burundaki sinir uçları tarafından bir uyarıcı tespit edildiğinde, beyine impulslar gönderilir ve bu da vücudun istenmeyen eşyalardan kurtulmasını sağlayan bir fizyolojik olaylar zinciri başlatır.

hapşırmak

Neden sürekli hapşırırız?

Neden bazı insanlar hapşırmak zorunda kaldıklarında belirli aralıklarla düzenli olarak hapşırırlar? Hapşırma genellikle burun tahrişinden kaynaklanır. Sinyal burundan beyine ve sinir sisteminin geri kalanına gönderildiğinde, bir hapşırma vücudun birçok yerinde otomatik bir yanıt olarak gelişir. Nazik mukozadan tahriş edici maddeyi almak için iyi bir hapşırma yeterli olabilir, ancak sinyal gönderen kimyasallar (histaminler) hala sinyal gönderirken, sinir sistemi hala hapşırmak gerektiğini düşünebilir. Eğer öyleyse, sinyal ateş etmeyi bırakana kadar bir kişinin istemeden hapşırmasına neden olacaktır.

Birçok yönden, özellikle sinirler karıştığında, vücudunuz bazen kendi aklına sahip olabilir.

Vücudun, sinyal durana kadar belirli bir zamana sahip olabileceği göz önüne alındığında, bazı insanlar genellikle ortalama olarak belirli sayıda hapşırmaya başlayabilir.

Hapşırırken vücudumuzda ne olur?

Hapşırmadan hemen önce neden “boşluk” duygusu hissederiz? Hapşırma istemsiz bir eylemdir, ancak yarı özerk bir eylemdir, yani üzerinde bir dereceye kadar kontrolünüz vardır. Yine de çoğu zaman bu kontrolü kullanmayı seçmezsiniz ve kendinizi eyleme bırakırsınız. Bir esnemeye benzer - vücudunun kendi isteğiyle bir şeyler yaptığını hissedersiniz. Ek olarak, nefesiniz hapşırma sırasında ve özellikle çok sayıda hapşırma sırasında çılgınca dalgalanır. Bu birleşim - bilinçsiz bir beynin bilinçsiz bir harekete maruz kalmasının yanı sıra oksijen regülasyonunuzdaki bir değişiklik oluşturur. Hapşırma sona erdiğinde, göğüs basıncı kalbe giden kanın geri dönüşünü engellemeyi bırakır. Ayrıca, uzun süre oturmaktan kalktığınızda karıncalanma hissedebilirsiniz, çünkü kanınız bacaklarınızda toplanır ve beyine oksijen sağlamak için kalbe yeterli miktarda kan geri dönmez. Hapşırdığınızda da benzer şey olur.

Hapşırmak hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek hapşırmak hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.