Mars yüzeyi neden kırmızıdır?

Kızıl gezegen ikonik rengini nasıl aldı?

Mars yüzeyi neden kırmızıdır?

Mars Yüzeyi neden kızıldır?

Mars görüntülerinde genellikle gördüğümüz kırmızı renk aslında demir paslanmasının bir sonucudur. Mars yüzeyindeki kayalar ve toprak, çoğunlukla demir klor ve kükürt gibi diğer elementlerden oluşan bir toz içermektedir. Kayalar ve toprak daha sonra rüzgarla aşınmıştır ve ortaya çıkan toz, eski volkanların aktivitesi ile gezegenin yüzeyine püskürtülmüştür. Son kanıtlar, tozun Mars’a su yoluyla da yayıldığını, bunun gezegenin yüzeyindeki kanalların ve kanalların varlığına dayanan bir teori olduğunu göstermektedir. Tozun içerdiği demir daha sonra atmosferdeki oksijenle reaksiyona girerek kendine özgü kırmızı pas rengini üretirken, gökyüzü kırmızı görünür çünkü fırtınalar kırmızı tozu gezegenin atmosferine taşımaktadır. Birkaç milimetre ile iki metre arasında olan bu tozlu yüzey, çoğunlukla bazalttan oluşan sertleşmiş bir lav tabakasının üzerine de oturur. Bu bazaltta bulunan demir konsantrasyonu, Dünyadaki bazaltta olduğundan çok daha yüksektir ve bu da Mars’ın kırmızı görüntüsüne katkıda bulunur.

Mars’ta su var mı?

Mars topraklarında su bulundu. Bu, kaktüsler gibi çöl bitkilerinin Mars’ta yetişebileceği anlamına mı geliyor? Mars’ın en sıcak kısımları kıyı Antarktika’ya eşittir ve en soğuk kısımlar Dünyadaki her şeyden çok daha soğuktur.

Daha kötüsü, atmosfer gerçekten çok incedir. Karbondioksit vardır ama bitkilerin topraktan veya havadan da azot alması gerekir, fakat fazla bir şey yoktur ve çoğunlukla nitrik asit şeklindedir. Ayrıca, ozon tabakasına sahip olmaması bitkiler için kötüdür.

Mars’ta hayatta kalabilir miyiz?

Kaktüs kesin olarak ölürdü ama Antarktika likeni muhtemelen bir süre hayatta kalırdı fakat bir süre sonra azot eksikliğinden ölür, ancak belki de Mars dostu azot sabitleme yöntemleri geliştirmek için vakti olsaydı, sorun olmazdı.

Düzenleme: Liken düşünüldüğünden daha da zor şartlarda hayatta kalabilir. Birileri dünyanın dört bir yanına gitti ve bulabildiği en zor bakteri ve likenleri buldu, onları simule bir Mars ortamına soktu ve kutup likenlerinin bazıları sadece hayatta kalmayıp ayrıca büyümeye devam etti.

http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/20120515-earth-life-survive-mars.html

İKİNCİ DÜZENLEME: NASA ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonunun dışına liken ve siyanobakterilerle dolu bir ortam kurdu.

Liken toplam hava ve su eksikliği nedeniyle uykuya daldı, ancak Dünya’ya döndükten sonra toparlandı. Ultraviyole radyasyon çoğu şeyi öldürürdü, ancak likenler kendi benzersiz güneş koruyucu moleküllerini geliştirdi.

Bu arada, bir dağın tepesinde vahşi büyüyen likenler görürseniz, lütfen onlara zarar vermeyin. İyi koşullarda bile çoğu yavaş büyür.

liken

Liken hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Liken hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.