Neden Bazı Yıldızlar Diğerlerinden Daha Parlaktır?
Kısa Bilgi
Neden Bazı Yıldızlar Diğerlerinden Daha Parlaktır?
Gökyüzüne baktığımızda yıldızlar arasında çok fazla farklılık görmüyoruz. Bazıları biraz daha büyük görünüyor, bazıları diğerlerinden daha parlak. Ancak aralarında var olan muazzam farklılıklar hakkında gerçekten iyi bir fikir edinemiyoruz.
Yıldızları sınıflandırmanın bir yolu, spektrumlarına göre verilen ışığın bozulmasıdır. Bu şekilde yıldızlar mavi yıldızlardan kırmızı yıldızlara kadar değişir. Güneşimiz sarı olarak kabul edilir ve duyularımızın ortasındadır.
Yıldızlar ne renktir?
Mavi yıldızlar büyük, sıcak ve parlaktır. Yüzey sıcaklıkları 27.750 derece veya daha fazla olabilir. Güneş orta derecede parlaktır ve yaklaşık 6.000 derece yüzey sıcaklığına sahiptir. Kırmızı yıldızlar oldukça soğuktur ve 1.650 derece veya daha düşük yüzey sıcaklıklarına sahiptir. Yani, bazılarının diğerlerinden çok daha parlak olduğunu görebilirsiniz, ancak dünyaya olan uzaklıkları nedeniyle bunun farkında değiliz. Bir yıldızın parlaklığına ‘büyüklüğü’ denir. Herhangi bir büyüklükteki bir yıldız, üzerindeki büyüklükteki bir yıldızdan yaklaşık iki buçuk kat daha sönüktür. Yani, büyüklük, parlaklığı ölçmek için bir tür ölçek. Altıncı büyüklükten daha sönük yıldızlar teleskop olmadan görülemez. İlk büyüklükteki yıldızlar en parlak olanlardır ve bildiğimiz bu tür yaklaşık 20 yıldız vardır. Ancak yalnızca yirminci büyüklükte olan en az bin milyon yıldız vardır.
Evrenin tüm yıldızlarını saymanın bir yöntemi var mı?
Bütün yıldızları göremiyoruz bile.Bazıları toz bulutları tarafından gizlenmiştir, birçoğu galaksilerdedir Öyle ki, en güçlü teleskoplar tarafından bile ayrı varlıklar olarak çözülemezler.Öyleyse, galaksimizde yüz milyar yıldız ve yüz milyar galaksi olabileceğini nasıl söyleyebiliriz?Sayarak değil, Evrenin bazı küçük temsili bölümlerindeki örnek sayılarına dayanarak tahmin ederek.Örneğin, kendi galaksimizin bazı kısımları için, yıldızları küçük bir bakış açısıyla sayabiliriz.Sonra bu alıştırmayı, gökyüzünün her yönden temsili parçalarını seçmek ve aynısını yapmakla tekrarlamak problemi haline gelir.Geriye kalan, çeşitli temsili bitlerde toplam hacmi tahmin etmektir.Yukarıda kullanılan ‘tahmin’ kelimesini hatırlayın.Dar bir katı açıya bakan en büyük teleskopların bile çok uzak veya çok soluk nesneleri göremeyebileceğini de hatırlamalıyız.
Bu tür bir ekstrapolasyonun gücü ve sınırlaması hakkında bir fikir edinmek için bir deney yapabilirsiniz;bir arkadaşınızın kafasındaki saç sayısını tahmin etmeye çalışın.Temsili birkaç konumda yüzeyin milimetrekaresini seçin, her birindeki sayıyı sayın ve ile çarpın;toplam yüzey alanı!
Avcı Orion’u takım yıldızı nerede görünür?
Gökyüzünde, Orion göksel ekvatorun üzerinde yıldızlardan oluşan bir takımyıldızdır.Yunan mitolojisinde Orion güçlü bir avcıydı ve Diana tarafından öldürüldüğünde köpekleriyle birlikte cennete götürüldü.Takımyıldız, omuz yıldızları, Betelgeuse, turuncu kırmızı, birinci büyüklük, düzensiz değişken yıldız ve Bellatrix ve Rigel olarak bilinen dev saf beyaz yıldız içerir.
Yıldız takımyıldızı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yıldız takımyıldızı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla