Mum nedir? Mumlar nasıl yapılır?

Mum nedir? Mumlar nasıl yapılır?

Mum nedir? Mumlar nasıl yapılır?

Işık üretmek için en eski araçlarımızdan biri olan mumlar, uzun süre yanan malzemeler için yapılan uzun araştırmanın sonucuydu.Balinaların balmumu, sığır donyağı ve ispermeçetlerin hepsinin iyi yandığını ilk kimin belirlediğini kimse bilmiyor, ancak çoğu kişinin aklına gelmiş olmalı.Sayısız insan, hayvanların yağlı kısımlarının bazen pişerken alev aldığını gözlemlemiş olmalı.

Mumların özellikleri nelerdir?

On dokuzuncu yüzyılın başlarına kadar insanlar fitilleri balmumu, donyağı veya ispermeçet ile kaplayarak mum yaptılar.Daha sonra kimya endüstrisi ilerledikçe stearik asit daha kolay elde edilebilir hale geldi.Daha çok sabun olarak bilinen sodyum stearattan elde edilir.Hayvansal yağların sodyum hidroksit ile işlenmesi, stearik asit elde etmek için bir asit ile muamele edilebilen sodyum stearat ile sonuçlanır.Bu madde, insanlar keşfetti, iyi yandı ve ucuza üretilebilirdi.Mumlar için harikaydı, tek bir şey dışında: kırılgandı.Birisi petrolden izole edilmiş uzun hidrokarbon moleküllerinin bir karışımı olan parafini ekleyerek bu sorunu çözdü.

Normal mumlar ile damlatmayan mumlar arasındaki fark nedir?

Şimdi yeni bir zorluk ortaya çıktı. Parafin, mumun daha kolay erimesini sağladı ve mumun yanlarından aşağı damlayarak ‘balmumu’ oluşturdu. Damlatmayan bir mum yapmak için, mum alevinin kenarları eritmesini önleyecek kadar yüksek erime noktasına sahip bir balmumuna ihtiyacımız var. Çözüm, stearik asit miktarını artırmaktır. Elbette, alevden uzak kenarları olan mumları yakabiliriz, büyük bir mum damlamaz. İşte deneyebileceğiniz basit bir damlatmaz mum yapma hilesi. Bir kaseye biraz su dökün ve birkaç yemek kaşığı tuz ekleyin. Sıradan mumları birkaç saat suda bekletin ve hemen! Damlatmayan mumlarınız var. Mum, erime noktasını yükselten tuzu emer. Ama gerçekten ilginç bir mum istiyorsanız, çok yüksek yağ içeriğine sahip bir Shetland Adaları kuşu olan kurumuş ve fırtınalı bir kuşa sahip olmanız gerekir. Adalılar mumları bunlardan çıkarırlar, ölü bir kuşun gagasından fitil geçirirler, ayaklarını kile sabitler ve ardından yakarlar.

Damlatmayan mumlar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek damlatmayan mumlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.