Müzik matematik temelli midir?

Müzik matematik temelli midir?

Müzik matematik temelli midir?

Matematik ve müzik birçok benzerliği paylaşır: Beynin yaratımlarıdır.Somut da değildir.Tahta, kir veya pamuk gibi onları göremez veya onlara dokunamazsınız.Hem matematik hem de müzik, beyinde yer alan soyut yapılardır.

Ve evet, müzik de matematiğe dayalıdır.Müzikte iki kulak işareti vardır.Bunlardan biri konser A olarak bilinen nota, orkestraların ayarladığı ve piyanonun tuşlarının merkezine yakın oktavda çalındığında 440 Hertz (Hz) olan ve bazen saniyede 440 döngü (cps) olarak anılan notadır.Bir piyanoda orta C’nin sağında beş beyaz tuş bulunur. Orta C 262 Hz’dir.Saniyedeki titreşim sayısına atıfta bulunarak perde, ton ve frekansın aynı şey olduğunu genel olarak söyleyebiliriz ve herhangi bir frekanstaki belirli titreşim hızı, tanınabilir müzik notaları olarak duyduğumuz belirli bir ses dalgaları dizisi oluşturur.

Müziğin bir diğer önemli matematik özelliği, 1.059453 olan ikinin onikinci köküdür.1.06 kullanmak yeterince yakındır.Her not 1.06 sayısıyla ayrılır.İkinin on ikinci kökü dediğimizde şu soruyu soruyoruz: Kendisiyle on iki kere çarpıldığında hangi sayı ikiyi verir?Ve bu sayı 1.06.

440 Hz frekanslı notayı alıp 1.06 ile çarparsak, 466 Hz, yani A♯ (A keskin) elde ederiz.466’yı 1.06 ile çarparsak, B’nin bir sonraki yüksek notu olan 494 Hz’yi elde ederiz.494’ü 1.06 ile çarpın ve bir sonraki not olan C’yi 523 Hz’de elde ederiz.

Bir oktavda, her biri yarım adım veya yarım ton aralıklı on iki nota vardır.Piyano akustik açıdan çok zengin bir enstrümandır.Seksen sekiz tuşu, yedi oktavın biraz üzerinde.Beyaz tuşlar doğal notalardır ve siyah tuşlar keskin ve düz tuşlardır.Bu sistemde keskin, yarım adım daha yüksek bir adımdır.F diyez notası, F notasından yarım adım daha yüksektir.Ve bir daire zift olarak biraz daha düşüktür.B bemol notası, B’den bir yarım adım daha düşüktür. Müzik teorisi, burada her ayrıntıya girilemeyecek kadar karmaşıktır, ancak zaman işaretleri, büyük ölçekler, küçük ölçekler, beşinci, harmonikler, ‘üçte birini yükseltme’ ve ‘beşte bir yukarı çıkıyor, ”matematik için oldukça ağır.

Müzikte iyi olan öğrenciler matematikte Excel’e meyillidir.Bir teori, müzik, beynin iki yarım küresi arasında bilgi gönderen nöral bağlantıları geliştirir.Ayrıca, bir müzik aleti oynayan ve şarkı söylemenin, Alzheimer hastalığının veya diğer demansların tahriplerini önleyebileceğini veya yavaşlayabileceğine dair güçlü anekdot kanıtlar da vardır.Müzik beynin tüm alanlarını içerir.Şu anda bu bağlantıda çok fazla araştırma yapılıyor.

Birçok ünlü bilim adamı müzisyenlerdi.Albert Einstein keman çaldı, Albert Schweitzer organı oynadı ve Richard Feynman Bongos ve davul çaldı.

Son olarak, bir şaka: Bir maden ocağına piyano düşürdüğünüzde ne elde edersiniz?Düz bir minör.

F notası hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek f notası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.