Mir uzay istasyonu neden Dünya'ya düşürüldü?
Kısa Bilgi
Mir uzay istasyonu neden Dünya’ya düşürüldü?
Mir yardımsız Dünya’ya düşmedi. Yörüngesini kaldırdı, yani yörünge hızının roketlerin ateşlenmesiyle değiştiği anlamına geliyordu. Daha düşük bir merkezkaç kuvveti uzay istasyonunun alçalmasına neden oldu. Atmosferin yoğunluğu arttıkça, sürtünme kuvveti de arttı. İniş hızlandı, sürtünme kuvvetleri istasyonu parçaladı ve çoğu parçalandı ve üretilen ısıda bir meteor gibi yandı. Atmosferik girişten kurtulan daha büyük parçalar okyanusa düştü. Büyük ölçüde, kontrollü bir inişti (hiçbir yerde uzay mekiğinin inişi kadar iyi kontrol edilmemiş ve nazik olsa da, ancak yine de kontrollü), çünkü Dünya’nın kalabalık bölgelerinin göklerden gelen enkaz yağmurundan kaçınılması gerekiyordu.
Mir Uzay istasyonu görevini tamamladı mı?
Bir uzay istasyonunun sürekli bakıma ihtiyacı vardır.Çok yüksek irtifada (belki üç yüz kilometreden daha az) olmadığından, o yükseklikte hala mevcut olan az miktarda hava nedeniyle sürtünme yavaşlamasına maruz kaldı.Güneş rüzgarının gövdesi ve güneş panelleri üzerindeki baskısının neden olduğu tedirginlikler de vardı.Çeşitli bilimsel işlevlerin gereksinimlerini karşılamak için sürekli yönünü değiştirmesi gerekiyordu.Astronotların ayakta kalabilmesi için Mir’e sürekli bir tedarik gemileri akışı tarafından hizmet verilmesi gerekiyordu;küçük bir yerleşim yeriydi ve gereksinimlerinin çoğu Dünya’dan ulaşım yoluyla karşılanmak zorundaydı.Kontrol sistemleri ve bilgisayarlar eskidi ve onarım ve bakım gerektirdi.
Ruslar, bu istasyonun bakımına devam edemeyeceklerini ve aynı zamanda Amerikalılar, Avrupalılar ve Japonlarla işbirliği içinde kurulan Uluslararası Uzay İstasyonu için taahhütlerini yerine getiremeyeceklerini hissettiler.Bu yüzden Mir istasyonu dinlenmek zorunda kaldı.Orada bırakılamazdı çünkü gözetimsiz bırakılırsa, her halükarda sonunda aşağı inerdi.Buna izin vermek tehlikeli ve sorumsuzluk olurdu.
Uluslararası Uzay İstasyonu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek uluslararası uzay istasyonu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla