Midede kelebeklerin uçuşması nedir?
Kısa Bilgi
Midede kelebeklerin uçuşması nedir?
Utançtan kızardığımızda bu, vücudumuzun savaş ya da kaç tepkisinin bir parçası olarak adrenalin salmasının bir sonucudur.Kalp atış hızınız hızlanır ve böylece, yeni girdiğiniz garip durumdan kaçmaya hazırlanırken nefesiniz de hızlanır.Ama parlak kırmızıya dönen sadece yüzün değil.
Yüz neden kızarır?
Fark etmeyebilirsiniz, ancak vücut iç kısımda da çok şey oluyor, Sindirim sisteminiz enerjiyi kaslarınıza yönlendirmek için yavaşlıyor, göz bebekleriniz çevrenize girmenize yardımcı olmak için genişliyor ve kan damarlarınız da genişliyor. Böylece kan, oksijeni vücudunuzda daha kolay hareket ettirebilir. Yüzünüzdeki damarlar genişlediğinde, normalden daha fazla kan akar, bu da halkın aşağılamasıyla ilişkilendirdiğimiz kızarık yanaklara neden olur. Ama mideniz kan damarlarıyla kaplı olduğu için, yüzünüzle dayanışma içinde kızarıyor, kimse görmese bile genişliyor.
Neden utandığımızda kızarıyoruz?
Ancak birçok kişi, kızarmanın sosyal kodları zorlamanın bir yolu olarak geliştiğine inanıyor.Yüzümüzü kızardığımızda, başkaları, söylediğimiz ya da yaptığımız şeyin kabul edilebilir olarak görülmeyebileceğini bildiğimizi görebilir.Bir bakıma sözlü olmayan bir özür. Isı, alkol tüketimi veya uyarılmanın neden olduğu kızarmadan farklı olan bu adrenalin bazlı kızarma, çocuklarda sosyal olarak başkalarının duygularının farkına varmaya ve bilinçlenmeye başladıklarında gelişen ve toplumsal olarak geliştirdiği teoriyi destekleyen bir şeydir.
Mide Ülserlerine Ne Sebep Olur?
Avrupa ve Amerika’daki tüm insanların yaklaşık yüzde 10 ila 12’si hayatlarının bir döneminde peptik ülserden muzdariptir. Midede üretilen mide suyu, hidroklorik asit, mukus ve ‘pepsin’ adı verilen bir enzim içerir. Pepsin, gıdalardaki proteini daha basit maddelere ayırır. Ancak bazen pepsin ve asit karışımı sindirim sisteminin duvarına etki eder ve sonuç peptik ülserdir. Bu ülserler genellikle mide duvarlarında meydana gelir. Bu tür ülserler geliştiren kişilerde genellikle normalden daha yüksek bir hidroklorik asit konsantrasyonu vardır. Ülser oluşumuna yardımcı olan veya oluştuktan sonra iyileşme sürecini geciktiren başka koşullar da vardır. Gergin, hırslı ve zorlayıcı insanların peptik ülser geliştirme olasılığı çok sakin insanlara göre daha yüksektir. Sigara içmek ülseri daha da kötüleştirebilir veya ülserin iyileşmesini geciktirebilir. Çöp yiyecekler de iyileşmeyi geciktirir. Ancak bu hastalık aslında her yaşta her tür insanda ortaya çıkabilir (ancak genellikle 30 yaşın altında nadirdir). Erkekler bunu kadınlardan dört kat daha sık yaşar.
Ülseriniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Acı size söyler! Ağrı, yemekten 30 ila 60 dakika sonra ortaya çıkabilir. Bu ağrı nadiren sabah gelir, ancak genellikle öğle ve akşam yemeğinden sonra ortaya çıkar. Ve gece yarısından sonra meydana gelebilir. Mide ülseri ağrısı genellikle yemek yenilerek giderilir. Bir hastada peptik ülser olduğunda, doktoru onu diyete veya bol süt ve krema içeren yumuşak yiyeceklere teşvik eder ve dinlenmesini ve korku ve endişeden kaçınmasını emreder.
Mide Büyümesine Neden Olan Nedir?
Midenin çıkardığı hırıltı veya gurultu sesleri, aslında mide duvarlarındaki ve ince bağırsaklardaki kas faaliyetlerinden kaynaklanır.Bunun tıbbi terimi, ‘gürleyen’ olarak çevrilen Yunanca bir terim olan borborygmi’dir.
Ses, sindirilen gıdanın parçalanmasına ve tek bir yerde birikmesini önlemek için gaz ve sıvıların taşınmasına hizmet eden midenin kasılmaları sonucu üretilir.Bu hareketler titreşimler üretir ve gürleyen seslere neden olan bu titreşimlerdir.
Mide hırlaması genellikle açlıkla ilişkilendirilir, ancak aslında gürültü, dolu veya boş bir mide tarafından üretilebilir, ancak sesi boğacak yiyecek olmadığından mide boşken genellikle daha net duyulur.Yüksek hırıltı sesleri kişinin mutlaka aç olduğu anlamına gelmez, ancak basitçe sindirim sisteminin aktif olduğu ve midenin boş olduğu anlamına gelir.
Peptik ülserler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek peptik ülserler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla