NASA astronotları uzaya nasıl hazırlanır?

NASA astronotları uzaya nasıl hazırlanır?

NASA astronotları uzaya nasıl hazırlanır?

Yoğun eğitim.Astronot adayları, havacılıktan uzayın insan vücudu üzerindeki etkilerine kadar birçok konuda sınıf dersleri alıyor.Ayrıca, hızlı kararlar verme ve karmaşık bir makinede ekip üyesi olarak çalışma becerilerini geliştiren bir jet uçağında uçuş eğitimi alırlar.Uçuş eğitimi ile birlikte kursiyerler ağırlıksızlık yaşarlar.Keskin tırmanışlar ve serbest düşüş dalışları yapan büyük uçakların yastıklı kabinlerinde ağırlıksız yüzerler.Ayrıca suda yüzerken neredeyse ağırlıksız hissettikleri büyük bir yüzme havuzunda su altında antrenman yaparlar.Astronot eğitimi onlara acil bir inişten sağ çıkmayı da öğretir.Uzaya gitmek isteyen erkekler ve kadınlar, beklenmedik bir şekilde okyanusta ya da çok uzak bir ormana veya çöle inerlerse ne yapacaklarını öğrenirler.Eğitim bir yıldan fazla sürebilir.Stajyerler iyi performans gösterirlerse, sonunda hazırdırlar.Er ya da geç, çoğu astronota uzayda bir görev atanır.

Herhangi biri astronot olabilir mi?

Evet, ama astronot olmak kolay değildir.İlk astronotlar, uzman uçak pilotlarıydı.Artık birçok farklı geçmişe sahip bilim adamları da uzaya gönderiliyor.Astronot olmak için çok iyi eğitilmiş, mükemmel fiziksel ve zihinsel sağlıkta olmanız ve uzun ve sıkı çalışabilmeniz gerekir.NASA, uzay programına yalnızca en olağanüstü insanları kabul eder.

space shuttle columbia

‘Yeni’ Uzay Çağı ne zaman başladı?

12 Nisan 1981’de Columbia uzay mekiğinin fırlatılmasıyla. NASA’nın dediği gibi, uzay mekiği ‘bir roket gibi fırlatılıyor, kargoyu bir kamyon gibi taşıyor ve bir uçak gibi iniyor.’ Mekik, defalarca uçabilen ilk uzay aracıydı. Bundan önce, bir uzay aracı yalnızca bir kez kullanılabiliyordu. Columbia 54 saatlik görevinde iki kişilik bir ekip taşıdı ve Dünya’nın yörüngesini 36 kez tamamladı. Tekrar uçabildiğini göstermek için, mekik yaklaşık yedi ay sonra uzaya geri döndü.

Uzay mekiğinin içinde neler vardır?

Roketleri olan bir uçak. Mekiğin üç ana parçası vardır: yörünge aracı, harici yakıt deposu ve iki roket iticisi. Yörünge aracı, mürettebatı ve kargoyu taşır. Kabinde sekiz astronot yaşayabilir ve çalışabilir. Kalkış ve iniş sırasında özel kıyafetler giyerler, ancak geri kalan zamanlarda rahat kıyafetler giyerler. Kabinin arkasında kargo bölümü var. Büyük bir traktör römorkunun boyutuyla ilgili olarak, taşıma yükü adı verilen 30 ton (30,5 t) kargo taşıyabilir. Üç ana roket motoru, yörüngeye 0,9 milyon kg fazla itme gücü sağlıyor. Yörüngenin göbeğine 15 katlı bir bina büyüklüğünde devasa bir harici yakıt deposu takılmıştır. Tank, yörünge aracının motorları için yakıt taşır. Yörüngenin yanlarında iki roket iticisi var. Yörüngeyi uzaya kaldırmak için yaklaşık 3 milyon kg ekstra itme sağlarlar.

effects of space

Uzay mekiği mürettebatı kimlerden oluşur?

Mürettebat, uçuştan sorumlu bir komutan, yörüngeye uçurmaya yardımcı olan bir pilot ve bilimsel deneyler yapmaktan, mekiğin kargo bölmesinden uyduları fırlatmaya kadar farklı işleri olan birkaç ‘görev uzmanından’ oluşur.

Mekik uzaya nasıl giriyor?

Alevler, üç dev motordan ve iki roket iticiden fışkırıyor. Kuvvet, mekiği pedden sarsar. Mekik iki dakika içinde havada 51 km yukarı çıkar. İki roket iticisi yörüngeden ayrılır. Paraşütle Atlantik Okyanusu’na doğru sürüklenirler ve burada bekleyen gemiler tarafından alınırlar. Yaklaşık 1⁄2 dakika sonra, mekik 113 km yükseklikte olacaktır. Dış depodaki tüm yakıt, yörünge aracının motorlarında yakıldı. Yakıt deposu, Dünya atmosferine düştükçe ayrılır ve yanar. Bu, mekiğin tekrar kullanılmayan tek kısmıdır.

effects of space

Kalkış anında ne hissedilir?

Roket motorlarının itme kuvveti sizi koltuğunuza doğru sıkıştırır.Uzay aracı hızlandıkça, hızlandıkça ve hızlandıkça, vücudunuzda normal ağırlığınızın yaklaşık üç katı bir kuvvet hissedersiniz.Bir astronot, göğsünde bir goril oturuyormuş gibi hissettiğini söyledi!

effects of space

Yörüngeye ulaşmak ne kadar sürer?

10 dakikadan az.Olağan yörünge, Dünya’nın 320 km üzerindedir.

Uzay mekiği Columbia hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek uzay mekiği columbia hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.