Mevsim nedir?
Kısa Bilgi
Mevsim nedir?
Her mevsim, farklı hava koşullarıyla tanımlanan bir yıl içindeki bir dönemdir.Dünya’nın eksenindeki eğim mevsimlerden sorumludur.Sıcak ve kutup bölgelerinde dört mevsim tanınır - ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış.Bazı tropikal ve subtropikal bölgelerde yağmur mevsimi (bazen muson mevsimi olarak adlandırılır) ve kurak mevsimler bulunurken, diğerlerinde sıcak, yağmurlu ve serin mevsimler vardır.
Dünya sadece Güneş’in etrafında dönmüyor, aynı zamanda kendi ekseni üzerinde de dönüyor.Dünya’nın ekseni aslında eğiktir, yani Dünya’nın kutuplarından hiçbiri doğrudan Güneş’e bakmaz.Bu eğimli eksen, hava ve farklı iklimlerden sorumludur.
Dünyadaki havayı etkileyen faktörler nelerdir?
Sıcaklık, yağış, rüzgar, bulut ve atmosferik basınç, dünyadaki hava durumu modellerini etkileyen ana faktörlerdir. Rüzgar, Dünya yüzeyinin eşit olmayan ısınmasından kaynaklanır. Belirli bir bölgenin üzerindeki hava ısındığında ve hafif olduğunda, süsenler ve daha ağır soğuk hava, yerini almak için başka bir alandan geçer. Bu hava hareketine rüzgar denir. Atmosferik Basınç, her zaman yüksek basınçlı bir bölgeden düşük basınçlı bölgeye akan rüzgarın hareketini de etkiler. İki alan arasındaki basınç farkı, rüzgarın estiği hızı belirler. Küçük bir fark varsa, bir esinti hissederiz. Aradaki fark büyükse fırtınaya neden olur. Rüzgar, deniz gibi büyük bir su kütlesinin üzerinden akıyorsa, nemi toplayabilir ve onunla birlikte bulutları ve yağmuru taşıyabilir.Düşük basınç genellikle fırtınalı hava ve yağmur anlamına gelirken, yüksek basınç genellikle çok fazla güneş ve fazla rüzgar anlamına gelmez. Dünyanın dönüşünün yarattığı okyanus akıntıları gibi havayı da etkileyen başka faktörler de var.
Gündüz ve geceye ne sebep olur?
Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi gece ve gündüz sorumludur.Herhangi bir zamanda, Dünya’nın yarısı gündüz olduğu yerde Güneş’e ve yarısı gece olduğu yerde uzaklara bakar.
Güneş gerçekten doğudan doğar mı?
Dünya doğuya doğru dönüyor.Bu, Güneş’in doğuda yükseliyor ve batıda batıyormuş gibi görünmesini sağlar.
Neden günler yazın daha uzun, kışın daha kısadır?
Güneş ışığının belirli bir alana düştüğü açı, o bölgedeki gece ve gündüz uzunluğunu belirler.Yaz aylarında Güneş ufukta daha uzun süre kalarak günleri uzatır.
Coriolis etkisi nedir?
Rüzgar kuzey yarımkürede sağa, güney yarımkürede sola doğru hareket eder.Buna Coriolis Etkisi denir.Dünyanın dönüşünden kaynaklanır.Esas olarak gök gürültülü fırtınalardan ve kasırgalardan sorumludur.
Bulutlar nasıl oluşur?
Güneşin ısısı okyanuslardaki, nehirlerdeki ve göllerdeki suyun buharlaşmasına ve su buharı oluşturmasına neden olur. Ilık su buharı yukarı doğru yükselir ve yükseldikçe soğur. Sonuç olarak, havadaki su buharı, küçük su damlacıkları içeren bulutlar oluşturmak için yoğunlaşır. Bu damlacıklar büyür ve sonunda yağmur olarak düşer. Bazen sıcaklık o kadar düşüktür ki bu damlacıklar donarak buz kristallerine dönüşür ve kar olarak düşer. Hem yüzeyindeki hem de yer altındaki Dünya atmosferindeki tüm su, su döngüsünün bir parçasıdır. Su tekrar tekrar geri dönüştürülüyor Kuzey yarımkürede en uzun gün, yaz aylarında, 21 Haziran’da, Dünya’nın kuzey yarısının Güneş’e doğru eğildiği zaman düşüyor. Bu yaz gündönümü olarak bilinir. Aşırı kuzeyde bu dönemde Güneş hiç batmaz. Kış gündönümü sırasında (22 Aralık), Dünya’nın kuzey kesimi Güneş’ten uzaklaşarak yılın en uzun gecesine neden olur. 23 Eylül ve 21 Mart’ta Dünya, gece ve gündüz uzunluğu eşit (her biri 12 saat) olacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu Günler, sırasıyla sonbahar ve ilkbahar ekinoksları olarak bilinir.
Dünyanın en soğuk iklime sahip yeri neresidir?
Antarktika’nın iklimi dünyadaki en soğuk noktadır.Antarktika’nın neredeyse tamamı yaklaşık 2,5 kilometre kalınlığında bir buz tabakasıyla kaplıdır.Bu kıtada kaydedilen en düşük sıcaklık, Doğu Antarktika Buz Tabakasının merkezindeki Vostok Araştırma istasyonunda -89,6 ° C’dir.
Dünya’nın ekseni hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek dünya’nın ekseni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla