Kesikler nasıl iyileşir?
Kısa Bilgi
Kesikler nasıl iyileşir?
Bir kesi yaptığımızda cildimizdeki yarıktan kan çıkar ve hasarı onarır.Birbirine yapışır ve bir sıvıdan pıhtı adı verilen bir katıya dönüşür.Üstte sert bir kabuk oluşur ve altına yeni deri hücreleri yapılır.Yara iyileştiğinde kabuk düşer.
Kesikler ve sıyrıklar, bir kesi olduğunuzda kan dışarı sızar ve pıhtılaşmaya başlar.Bir pıhtı, bir yarayı kapatan katı kandır.Kesiği iyileştirmek için üç tip kan hücresi birlikte çalışır.
Yara, derinin en üst katmanından bir kan damarına bir şey girdiğinde, kan dışarı sızar.Beyaz kan hücreleri, mikroplara öldürücü kimyasalları püskürterek ve yutarak savaşır.
Kapanışta, trombosit adı verilen hücreler şekil değiştirerek fibrin adı verilen iplikler oluşturur.Bu iplikler, kırmızı kan hücrelerini yakalamak ve onları bir araya toplamak için bir ağ görevi görür.
Yara neden kabuk bağlar?
Pıhtı, yeterince kırmızı kan hücresi fibrin ağı tarafından yakalandığında pıhtı oluşturur.Sıvı kan, sadece birkaç dakika içinde katı kana dönüşebilir.
İyileşmiş cilt, Pıhtının tepesinde kabuk adı verilen sert bir tabaka oluşur.Pıhtı altına yeni deri hücreleri yapılır.Kabuk birkaç gün sonra düşer ve yeni bir cilt bırakır.
Kırıkları iyileştirmek, eğer bir kemik kırılırsa, hareketsiz tutulursa kendi kendini iyileştirebilir.Kan, boşluğu bir pıhtı ile doldurur ve daha sonra kıkırdak adı verilen bir vücut dokusuna dönüşür.Son olarak, vücudun hücreleri tarafından yeni kemik oluşturulur.
Kırık Kemik Nasıl İyileşir?
İnsan kemiği O kadar güçlü ki, kırılması bir mucize! Kemik, tuğladan 30 kat daha fazla yük taşıyabilir. Vücuttaki en güçlü kemik olan incik kemiği, 1.600 kilogramlık bir yükü taşıyabilir. Yine de hepimizin bildiği gibi bazen şiddet sonucu kemik kırılır. Kemiğin nasıl kırıldığına bağlı olarak her kırılma türünün bir adı vardır. Bir kemik, şaftın bir kısmı kırılarak kırılır ve kalanı bükülürse, buna ‘ihlal’ denir. Tam bir kırılma varsa buna ‘basit kırık’ denir. Kemik ikiden fazla parçaya ayrılırsa, bu bir ‘ufak kırık’ dır. Ve parçalar kası ve cildi delerse, bu bir ‘bileşik kırık’ tır. Kırık bir kemiği onarmak, bir bakıma kırık bir tabağı onarmak gibidir. Parçalar olabildiğince yakın hizaya getirilmelidir. Ancak en büyük fark, doktorun herhangi bir yapıştırıcı sürmesine gerek olmamasıdır. Bu, kemiğin kendi bağ dokusu hücreleri tarafından üretilir. Kemik dokusunun kendini yeniden inşa etme konusunda inanılmaz bir yeteneği vardır. Kemik kırıldığında kırığın etrafındaki kemik ve yumuşak dokular yırtılır ve yaralanır. Yaralanan dokuların bir kısmı ölür. Kemiği içeren tüm alan ve yumuşak doku, pıhtılaşmış kan ve lenf ile birbirine bağlanır. Kırılmadan sadece birkaç saat sonra, kırığın onarılmasında ilk adım olarak bu pıhtıda genç bağ dokusu hücreleri görünmeye başlar. Bu hücreler hızla çoğalır ve kalsiyumla dolar. Kırılmadan sonraki 72 ila 96 saat içinde, bu hücre kütlesi kemiklerin uçlarını birleştiren bir doku oluşturur! Bu yeni oluşan dokuda daha fazla kalsiyum biriktirilir. Ve bu kalsiyum nihayetinde sert kemiğin, aylar boyunca normal kemik haline gelmesine yardımcı olur. Kemiği hareketsiz hale getirmek ve kırık kenarları mükemmel bir hizada tutmak için genellikle kırık uzuvya alçı uygulanır.
Hangi büyüleyici yaraları kapatma yöntemi dikişlerden önce gelir ve bir canlı türünü kullanır?
İşte yöntem: yaranın kenarlarını bir araya getirin;kırmızı bir karınca alın ve ısırığı yarayı kapalı tutacak şekilde konumlandırın;hemen karıncanın vücudunu kesin ve kafasını kelepçe gibi yerinde bırakın.Tüm yara kapanıncaya kadar daha fazla karınca ile tekrarlayın.Bu teknik, Yunanlılar ve Türkler arasındaki savaş sırasında 1912 gibi geç bir tarihte kullanıldı ve Honduraslı aşiretlerin hala uyguladığına dair haberler var.
Kırık Kemik hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kırık kemik hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla