İnsanların Bademcikleri Neden Vardır?

İnsanların Bademcikleri Neden Vardır?

İnsanların Bademcikleri Neden Vardır?

Bademcikler, boğazın her iki tarafında bulunan küçük doku kümeleridir. Bademciklerin yakınında fakat onlardan ayrı olarak, adenoidler olarak da bilinen faringeal bademcikler bulunur. Bademcik iltihabı olarak adlandırılan bademcik iltihabı, bademciklerin şişmesine ve kızarmasına neden olarak ateş ve boğaz ağrısına neden olur. Şiddetli bademcik iltihabı vakalarında, yutma güçleşir, bu durumda bademcikler sıklıkla çıkarılır. Bu oldukça sık meydana gelir ve bazen insanları bademciklerin amacının ne olduğunu sormaya yöneltir.

Bademcikler lenfatik sistemin bir parçasıdır ve bu nedenle bağışıklık sisteminin bir parçası olarak hareket ederek vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.Beyaz kan hücreleri içerirler ve ağza yiyecek veya hava yoluyla giren enfeksiyonlarla savaşan, enfeksiyonu vücudun diğer bölgelerine yayılmasına izin vermek yerine boğazda tutan antikorlar üretirler.

Bademciklerin görevleri nelerdir?

Bademcikler enfeksiyonu önlemeye yardımcı olurken, bademcikleri alınan kişiler hala bağışıklık sisteminin diğer kısımları tarafından enfeksiyondan korunmaktadır.Bazıları tarafından bademciklerin orijinal birincil işlevinin, günümüzde pek yaygın olmayan solucanlar veya parazitler gibi belirli enfeksiyon türleriyle uğraşmak olduğu düşünülmektedir.

Bademcikler en geniş halindedir ve üç ile altı yaşları arasında enfeksiyona en yatkındır;sekiz yaşından itibaren küçülmeye başlarlar ve enfeksiyon kapma olasılıkları azalır.Çocuklar ayrıca yaşlandıkça enfeksiyona karşı dirençlerini artırmaya başlarlar, bu nedenle bademciklerin herhangi bir enfeksiyonu insanlar yaşlandıkça giderek daha nadir hale gelir.Ayrıca, bugün üretilen antibiyotikler enfeksiyonla savaşmada ve iltihaplı bademciklerin azaltılmasında çok iyidir, bu da bademciklerin çıkarılması ihtiyacını birkaç yıl öncesine göre daha az yaygın hale getirir.

small tonsils

Bademcikleriniz Ne İşe Yarar?

Çoğu insan boğazın her iki yanında dilin hemen arkasında bulunan iki bademcikimizin olduğunu düşünüyor. Ama bu doğru değil. Farklı boyutlarda birkaç çift bademcik vardır. Bademcikler, ‘lenfoid’ adı verilen özel bir doku türünün küçük demetleridir. Boğazdaki konumları nedeniyle özel bir işleri vardır. Burun ve ağızdan giren enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattıdır. Damak yakınındaki en büyük çift palatine bademciklerdir. Boğazın arka kısmında daha küçük olanlar var. Bunlar ‘adenoidler’ olarak adlandırılır, Diğer küçük bademcikler, dilin arkasında yüzeyin hemen altında bulunur ve farenksin arkasında hala başkaları vardır. Bademcikler, ağzı kaplayan aynı düz zarla kaplıdır. Bademciklerde bu zar, ‘kript’ adı verilen derin, ince cepler oluşturmak için aşağıya iner. Kriptler, ağızdaki mikropları ve diğer zararlı maddeleri yakalar.

Bademciklerin görevi nedir?

Beyaz kan hücreleri, mikropları çevreler ve onları yok etmeye yardımcı olur. Yani enfeksiyonla savaşmaktır. bademciklerin normal çalışması. Bazen mikroplar bademcik dokusunun içinde aktif hale gelir ve bu tüm bademcik iltihabına neden olabilir. Bu iltihap ‘bademcik iltihabı’ olarak adlandırılır. Palatin bademciklerinin biri veya her ikisi de genişler, kızarır ve ağrır. Kriptler şişer ve bazen kalın iltihap akar. Bu akut bademcik iltihabıdır. Aniden ortaya çıkan ve genellikle dört veya beş gün içinde kaybolan bir enfeksiyondur. Akut bademcik iltihabı çocuklukta bebeklik veya yetişkinliğe göre daha sık gelişir. Ayrıca daha sık görülür soğuk algınlığının yaygın olduğu kış aylarında.

Palatin bademcikler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek palatin bademcikler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.