Jöle neden jel kıvamındadır?

Jöle neden jel kıvamındadır?

Jöle neden jel kıvamındadır?

Jöle elektrik nedeniyle yumuşacık hissediyor. Proteinlerin molekülün dışındaki elektrik yükleriyle ayrı tutulduğu yumurta beyazındaki jeli yeni öğrendiniz. Jöle, yumurta beyazındaki protein molekülleri gibi, içinde büyük moleküllerin çözündüğü sudan yapılır. Jölenin içindeki moleküller, binlerce şeker biriminden oluşan devasa, karışık moleküller halinde birbirine bağlanmış şekerlerden yapılmıştır. Biraz benzer olan ancak sadece şeker glikozundan yapılan nişastanın aksine, pektinler birkaç farklı türde şeker içerir. Bitkiler, hücre duvarlarına şekil ve güç vermek için pektinleri yapı malzemesi olarak kullanırlar.

Pektinler, proteinlerin tam tersi olan bir şekilde ısınmaya tepki verir.Olarak proteinler, sıcaklık arttıkça, pektinler yapmazken birbirine açılır ve bağlanır.Bunun yerine, sıcaklık ısınırken, pektinler birbirine karşı sıçrama ve sertliklerini kaybeder.

Pektin içeren meyve ve meyve suları ısıtıldığında pektinler hücre duvarlarını terk ederek etraflarındaki suda çözünür.Su soğuduğunda, pektinler sarsılmayı bırakır ve yan yana yerleşirler, ancak yine de elektrik yükleriyle ayrı kalırlar.Meyve suyunda yeterince şeker varsa, pektinler yükselir.Sonuç, parmaklarınızla veya dilinizle dürtebileceğiniz, sallayabileceğiniz ve ezebileceğiniz sert bir jeldir.Moleküller birbirine güçlü bir şekilde bağlı değildir, bu nedenle jöle katı değildir.Ancak şeker ve büyük pektin molekülleri etraflarındaki su moleküllerini hapseder.

Yumurta proteinleri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yumurta proteinleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.