Jeostasyon uydular nedir ve ne kadar yüksekte olmaları gerekir?
Kısa Bilgi
Jeostasyon uydular nedir ve ne kadar yüksekte olmaları gerekir?
Wireless World’ün Şubat 1945 sayısının bir kopyasına rastlarsanız ve 58. sayfaya bakabilirsiniz. Orada, Arthur C. Clarke (şimdiki Sir Arthur) adlı bir adamdan kısa bir mektup bulacaksınız.uzay araştırmaları için savaş zamanı roketlerinin gelecekteki kullanımları hakkında bir yazıdır.Sonunda atılan bir paragrafta şunu öneriyor:
Dünya’dan doğru uzaklıkta bulunan bir ‘yapay uydu’, her 24 saatte bir devinim yapacaktır;yani aynı noktanın üzerinde sabit kalacaktır…Korkarım bunun savaş sonrası planlayıcılarımız için en ufak bir faydası olmayacak, ancak bunun uzun menzilli radyo yayınlarının sorununa nihai çözüm olduğunu düşünüyorum.
Bu radikal ve orijinal öneri modern kitle iletişiminin temelini oluşturuyor.Yanlış yaptığı tek şey zaman ölçeğiydi.Bunun ‘belki yarım yüzyıl sonra’ gerçekleşmesini bekliyordu, oysa ilk coğrafi sabit iletişim uydusu (Early Bird) sadece 20 yıl sonra, Nisan 1965’te fırlatıldı. Bugün, kelimenin tam anlamıyla yüzlercesi var.
Sabit uydular nelerdir?
Sabit uyduları anlamada kavranması gereken temel nokta, yörüngede dönen bir uzay aracı ile Dünya’nın yüzeyi arasında normalde sabit bir ilişki olmadığıdır.Belirli bir yörüngede bulunan bir uydu, o yörüngede sonsuza kadar yakınlaşırken, Dünya bağımsız bir şekilde onun altında ağır ağır döner.Gördüğümüz gibi, alçak Dünya yörüngesindeki bir uydunun dünyayı dolaşması yaklaşık 90 dakika sürüyor.Uydunun yörüngesi genellikle ekvatora bir açıyla (bazen oldukça dik bir şekilde) eğildiğinden, gezegenin ters yöndeki dönüşünün bir sonucu olarak, birbirini izleyen üst geçitlerin Dünya yüzeyinde Doğudan Batıya doğru ilerlediği görülmektedir.Bu, keşif ve haritalama uydularının Dünya yüzeyinin bu kadar büyük bir bölümünü nasıl kaplayabildiğini gösterir.
Uydu ne kadar yüksek uçarsa, bir yörüngeyi tamamlamak o kadar uzun sürer, bu yüzden birbirini izleyen geçişler daha da uzaklaşır.Sonunda, uydunun bir yörüngesinde Dünya’nın tam bir dönüşü tamamlayacağı bir yükseklik olacak, böylece her bir üst geçit aynı yerde gerçekleşecek.Buna yer eşzamanlı yörünge denir.Dünya yüzeyinden bakıldığında, uydu, yörüngesinin ekvatora olan eğiminin iki katına eşit bir açıyla gökyüzünde yukarı ve aşağı günlük bir gezi yapıyor gibi görünecek.
Şimdi, sıfır eğimli bir yörüngeye, yani Dünya’nın ekvatorunun etrafına, yer eşzamanlı bir uydu fırlatırsanız, o zaman o günlük gezi bile ortadan kalkar ve uydu, ekvatordaki belirli bir noktanın üzerinde kalıcı olarak kalır.Bu sözde coğrafi bir yörünge ve 1945’te Clarke’ın aklında olan şeydi.
Sabit uydular dünya’dan ne kadar yüksektedir?
Bir uzay aracının, Dünya’nın merkezinden yaklaşık 42.200 kilometre uzaklıkta veya yüzeyden 35.800 kilometre yüksekte sabit olduğu ortaya çıktı.Bu yükseklikte, yörünge hızı 3 km / saniyeden fazla bir gölgedir. Ancak, sabit bir yörüngeye ulaşmak için, önce düşük bir Dünya yörüngesine ulaşmanız, ardından 35.800 kilometreye ulaşana kadar yüksekliğinizi artırmak için (roketlerinizi ateşleyerek) büyük miktarda enerji eklemeniz gerekir.Bu ilk sabit yörüngeye ulaşmak, Early Bird’ün 63 saat kadar tekrarlanan roket yanmasını aldı.
Elbette tüm bunların amacı, bir iletişim uydusunun aynı anda Dünya’nın neredeyse tüm yarım küresini ‘görmesine’ izin vermektir, ancak bu uzay araçları tarafından taşınan ekipman genellikle yayınlar için Dünya’nın yüzeyindeki belirli bir ayak izini kaplamayı hedeflemektedir.iletişim.Arthur C. Clarke’ın 1945 vizyonu şaşırtıcı bir şekilde tamamlanmıştı ve yalnızca uydulara güç sağlamak için güneş enerjisini kullanma fikrine değil, aynı zamanda bunların düzgün çalışması için gerekli olacak antenlerin ayrıntılarına da uzanıyordu.B
Alçak Dünya yörüngesi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek alçak dünya yörüngesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla