İnsanlar kendilerini neden gıdıklayamaz?
Kısa Bilgi
İnsanlar kendilerini neden gıdıklayamaz?
Bu, Aristoteles’e kadar filozofları çileden çıkaran bir sorudur.
Bilim adamları, gıdıklandığımızda vücudumuzun paniğe kapıldığına ve savunma durumuna girdiğine inanıyor. Bu tepkinin, derideki ilerlemesinin gıdıklama eylemini taklit ettiği söylenen örümcekler gibi belirli yırtıcı hayvan türlerinin saldırısına yanıt olarak erken atalarımızda geliştiği düşünülmektedir. Modern zamanlarda, bir tehlike olmadığını bildiğimiz için, gıdıklanmaya tepkimiz gülmektir, çünkü ya gıdıklanmaya hazır değiliz ve bizi şaşırtıyor ya da gıdıklanma beklentimiz ve tam olarak ne zaman olduğunu bilmememiz yüzünden.
Beynin hareket ettiğimizde koordinasyon ve duyusal sinyallerle ilgilenen alanı beyinciktir. Beynimiz, vücut hareketleri gerçekleştirdiğinde ne bekleyeceğini ve vücudun kendi hareketlerinin neden olduğu beklenen hisleri görmezden gelerek beklenmedik duyumlara karşı çok duyarlı olduğu için beklenen ve beklenmedik duyumlar arasında nerede ayrım yaptığını burada belirler. Bunun uygulamadaki bir örneği, insanların konuşurken veya yemek yerken dil hareketlerini fark etmemeleridir. Benzer şekilde, kendimizi gıdıklamaya çalıştığımızda, hareketin kontrolü bizde olur; sürpriz unsuru kaybolur ve beynimiz kendimize nereye dokunacağımızı tahmin eder ve buna hazırlanır. Doğal bir iç gerilim ya da panik yoktur ve başkaları bizi gıdıkladığında oluşan tepkiye benzer bir tepki yoktur. Bu ‘öz farkındalık sinyalleri’ beyin tarafından, kendimizi kandırmamız ve dolayısıyla kendimizi gıdıklamaktan alıkoymamız için çok hızlı bir şekilde beyin tarafından iletilir.
İnsan kendini gıdıklayabilir mi?
Charles Darwin, gıdıklamanın bir tür sosyal etkileşim olduğuna ve insanları zevk beklentisiyle güldürdüğüne inanıyordu. Gıdıklamanın etkili olabilmesi için alıcının tam temas noktasının farkında olmaması gerektiğini, bu yüzden insanların kendilerini gıdıklayamayacaklarını varsaydı. Zaman zaman sanrılardan muzdarip olan ve kendi ürettikleri dış dokunuştan ayırt etmekte güçlük çeken bazı şizofrenlerin, kesin temas noktasının farkında olmadıkları için kendilerini gıdıklayabilecekleri düşünülmektedir.
Beyin hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek beyin hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla