Işık hızı nasıl bulundu?

Işık hızı nasıl bulundu?

Işık hızı nasıl bulundu?

Danimarkalı bir gökbilimci olan Ole Rømer, 1676’da ışık hızının ilk tahminini yaptı. Teleskop kullanarak Jüpiter’in dört büyük Galile uydusundan biri olan Io’nun hareketini gözlemledi.Io dönüşümlü olarak Jüpiter’in önüne geçecek ve sonra Jüpiter’in arkasına geçecekti.Dünya Jüpiter’e en yakınken Io’nun Jüpiter’i dolaşması 42,5 saat sürdü.Dünya ile Jüpiter birbirinden uzaklaştıkça, Io’nun Jüpiter tarafından tutulmasının tahmin edilenden daha geç geleceğini kaydetti.Işığın Dünya’nın yörüngesinin çapını geçmesinin yirmi iki dakika sürdüğünü tahmin etti.Işık hızı için yaptığı hesaplama saniyede 210.000 kilometreye çıktı.İlk kaba ölçüm için fena değil.Bugün kabul edilen değer saniyede yaklaşık 300.000 mildir.

Armand-Hippolyte-Louis Fizeau, 1849’da Dünya’daki ışık hızının ilk başarılı ölçümünü yaptı. Birkaç kilometre ötedeki bir aynaya ışık huzmesini yönlendirdi.Işın, dönen bir dişli çarktan geçti.Belirli bir dönme hızında, ışın, çıkışta bir boşluktan ve geri dönüş yolunda bir diğerinden geçecekti.Fizeau aynaya olan mesafeyi, çarktaki diş sayısını ve dönme oranını bilerek ışığın hızını hesaplayabilirdi.Gerçek değere daha yakın olan saniyede 300000 kilometre sonuç aldı.

Işık hızı nasıl keşfedildi?

Bir Amerikalı olan Albert Michelson, 1926’da ışığın hızını ölçtü. Işığın Mount Wilson’dan Güney Kaliforniya’daki Mount San Antonio’ya gidiş dönüşünü ölçmek için dönen bir ayna sistemi kurdu.Michelson’un hassas ölçümleri saniyede 299,796 kilometre bir değer verdi.Sözde eteri ölçmeye çalışmak için yine bir Amerikalı olan Edward Morley ile birlikte çalıştığı için 1907’de Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

speed of light

Işık ne kadar hızlıdır?

Işık, elektromanyetik bir dalgadır ve radyo veya televizyon dalgalarıyla aynı hızda hareket eder.Işığın Dünya’dan Ay’a gitmesi 1,2 saniye sürer.Güneşten Dünya’ya süresi 8,5 dakikadır.Güneş’ten Plüton’a 5.5 saat.En yakın yıldızın ışığı 4,3 yıl uzakta ve ışığın Samanyolu Gökadamızdan geçmesi yüz bin yıl alıyor.Biz insanlar çok büyük bir evde yaşıyoruz!

Işık huzmesi hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek ışık huzmesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.