İnsanlar utandıklarında neden kırmızıya döner?
Kısa Bilgi
İnsanlar utandıklarında neden kırmızıya döner?
Hepimiz bu duyguları tecrübe etmişizdir: stresli, korkmuş, gergin, utanmış veya mahçup hissederiz.Herhangi bir güçlü duygu kızarmaya neden olabilir.Bu, gurur verici bir söz duymayı, bir konuşma yapmayı, ilgi odağı olmayı veya kendini bilinçli hissetmeyi içerir.Sinirlenmek de bir kızarıklık getirebilir.Her durumda, yüz çeşitli kızıl tonlarına döner.
Bilim, utanma hakkındaki tüm yanıtlara sahip değil.Tıp insanları, kızarmanın hem “savaş ya da kaç” tepkisinin hem de sosyal davranışın bir sonucu olduğunu söylüyor.’Savaş ya da kaç’, hayvanların, hayvanı savaşmaya veya kaçmaya hazırlayan sinir sisteminin bir reaksiyonu ile tehditlere tepki gösterdiği teorisidir.
İnsanlarda kızarma, sağlık veya yaşama yönelik tehditler değil, sosyal durumlar tarafından tetiklenir.Hayvanlar utanmaz.Öyleyse, bazı tepkiler uzak geçmişimizden miras alınmış özellikler olsa da, insanlarda kızarma, hayvanların sahip olmadığı bir şeyle, yani ahlaki bir bilinçle ilişkilidir.
Vücut, sempatik sinir sistemi tepkisinin bir parçası olarak daha fazla adrenalin salgılar.Bu sistem istemsizdir;bunun hakkında düşünmek zorunda değilsin.Gözbebekleri büyür ve daha görsel bilgi almanızı sağlar.Deriye kan taşıyan kılcal damarlar genişler.Boyun ve uzuvlara artan kan akışı var.Kalp atış hızı artar ve nefes alma hızlanır.Yüzdeki kan damarları genişleyerek daha fazla kan akışına açılır ve yüz kızarır.
Açık tenli kişilerde kızarma daha belirgindir.Kuzey Avrupalılar - İskandinav, İngiliz ve Almanlar - genellikle bu kategoriye girer.
İnsanlar Neden Kızarır?
Kızarma genellikle yüzün kızarmasını ve bazen kalp atış hızının artmasını içerir.Genellikle utanan veya mahçup insanlarla (özellikle gençler) ilişkilendirilir ve biri yalnızken bile ortaya çıkabilir.Genelde kontrol edilemez.Eritrofobi, kızarmanın patolojik korkusudur.
Bir kişinin zihni utançla karşılaştığında, sempatik sinir sistemi etkinleştirilir.Bu, çevresel kılcal damarların genişlemesine neden olan vazodilatörleri uyarır.Sonuç olarak, yüzün derisinin yüzeyine daha fazla kan akar, kırmızıya dönmesine neden olur.
Bazıları, bir kişi kızardığında kanın tüm vücut yüzeyine aktığını, ancak yapısı nedeniyle yüzde daha görünür olduğunu söylüyor.Diğerleri, yüz derisinde belirli bir vazodilatasyon biçiminin meydana geldiğini iddia ediyor;bu iddiayı destekleyen kanıtlar var.Yüz cildinde, cildin diğer bölgelerine göre daha fazla kılcal halka ve damar bulunur.Yüz derisindeki kan damarları da çap olarak daha geniş ve yüzeye daha yakındır.Bu, genişlediklerinde daha görünür kılar ve bir kızarıklığa neden olur.
Sadece insanlar kızarır.Diğer hayvanların yüzlerinin kızarmamasının nedeninin beyinlerinin ahlak meselelerini ele alacak kadar gelişmiş olmaması olduğu düşünülmektedir.
Kan damarları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kan damarları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla