Bir ağaçtaki halkaları yapan nedir?
Kısa Bilgi
Bir ağaçtaki halkaları yapan nedir?
Bir ağacı daha fazla kesersen. Bir yaşından büyükse ve kesite baktığınızda, değişen açık ve koyu renkli ahşap şeritleri görürsünüz. İki halka birlikte ‘yıllık halka’ olarak adlandırılır ve tek bir büyüme mevsimi veya yılı boyunca ağacın oluşturduğu odun miktarını oluştururlar.
Ağaç halkaları neden daha açık ve koyu?
Bunun nedeni, odunun farklı mevsimlerde farklı bir şekilde büyümesidir. İlkbahar ve yazın başlarında ahşabın hücreleri daha büyüktür ve daha ince duvarlara sahiptir. Bu onları daha hafif gösterir. Yaz sonunda hücreler daha küçüktür, kalın duvarlara sahiptir ve birbirine yakın bir şekilde paketlenmiştir. Bu daha koyu bir halka yapar. Bir ağacın yaşı, yıllık halkalar sayılarak söylenebilir. Bir ağacın halkalarına baktığınızda, genişliklerinin ve daha birçok detayının değiştiğini fark edeceksiniz. Bu değişikliklere, söz konusu sezon boyunca hakim olan hava koşulları neden olur. Işıkta, yağmur miktarında ve topraktaki minerallerde bir farklılık bir ağacın halkalarında farklılık yaratacaktır.
Bu nedenle bilim adamları, dünyanın belirli bölgelerinde yıllar önce hüküm süren hava koşulları nedeniyle halkaları sık sık kullanırlar. Bir ağaç büyüdüğünde, ağacın odunu yıldan yıla büyüyen tek şey değildir. Ağacın kabuğuna da ilaveler yapılır. Bu, hücreleri odun ve kabuk arasında bölen ince bir canlı halka aracılığıyla yapılır. Bu katmana ‘kambiyum’ denir. Kambiyumun ahşap yüzünde oluşan yeni hücreler odun olur. Dışa doğru oluşan hücreler kabuklaşır.
Ağaçlarda Neden Kabuk Var?
Odunsu bir gövdenin veya kökün dış kısmına ‘kabuk’ denir. Bazen, sapın ne kadarına ağaç kabuğu denmesi gerektiğini söylemek zordur. Örneğin palmiye ağacında ağaç kabuğu ile odun arasında önemli bir ayrım yoktur.
Ağaç kabuğu için ne işe yarar?
Ana işlevlerinden biri, daha hassas iç yapıları korumaktır. Sadece kurumalarını engellemekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli türlerde dış yaralanmalara karşı da koruma sağlar. Amerika’daki bazı sekoya ağaçlarının kalın, lifli kabukları, yere yakın yangınların bir sonucu olarak izler gösteriyor, ancak ağacın iç kısımları yaralanmadan kurtuldu. Kabuğun oluşma süreci her yıl devam edebilir. Örneğin, bir akçaağaçın çok genç dalında, böyle sert bir kabuk yoktur. Dal daha fazla odun oluşturup büyüdükçe dış kısımlar yarılabilir. Bu şekilde oluşan yaralanma içeriden iyileşir. Dış kısımların bir kısmı kurur ve ölür. Ölü, kırık kısımlar kabuğa sert bir görünüm verir. Dal büyüdükçe ve yaşlandıkça kuru parçaların bazıları dökülür veya kırılır.
Ağaç kabukları nerelerde kulanılır?
İnsan, birçok ağacın kabuğunu çok faydalı bulur. Ticari mantar neredeyse tamamen mantar meşe ağacından elde edilir. Baldıran ağacının kabuğu derinin tabaklanmasında kullanılır. Tarçın olarak bildiğimiz baharat, Hindistan ve Malaya’da yetişen bir ağacın toz haline getirilmiş kabuğudur. Kinin, kınakına ağacının kabuğundan elde edilir. Diğer ağaçların kabuğundan elde edilen hülasalar tat vermek için kullanılır ve birçok ağacın kök ve dallarının kabukları ilaçlarda kullanılır.
Okaliptüs Nedir?
Okaliptüs, bazen ‘sakız ağacı’ veya ‘kılçıklı ağaç’ olarak adlandırılan Avustralya’nın yerli bir ağacıdır. Şimdi Avrupa, Cezayir, Mısır, Hindistan, Güney Amerika ve Güney Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıtıldı.
Okaliptüs özellikleri nelerdir?
Okaliptüs, görünüşte en çarpıcı ağaçlardan biridir. Yaprakları köseledir ve çoğu durumda dikey olarak sarkar. Gövde uzun ve düzdür ve dikkat çekici bir hızda büyür. Okaliptüs ağacının fidanlarının bir yılda 4 metreye kadar çıktığı biliniyor! Yükseklikte, bir okaliptüs, Kaliforniya’nın dev sekanslarına bile eşit olabilir. Yaklaşık 140 metre boyunda okaliptüs ağaçları vardır.
Okaliptüs’ün faydaları nelerdir?
Okaliptüs, son derece faydalı bir ağaçtır. Çok miktarda nem gerektirir, bu nedenle genellikle bataklık bölgelere ekilir. Sivrisinek istilasına uğramış bataklıklardan su çekerek, ‘aslında dünyanın belirli bölgelerinde sıtma ile mücadeleye yardımcı olabilir. Bu ağacın en dikkat çekici yanlarından biri de insana aslında bir ilaç sağlamasıdır. Yapraklar, saman rengi bir yağı tutan gözeneklerle noktalı. kafur yağı gibi bir şey kokuyor. Bu okaliptüs Yağı. Bu yağ bazen nazal geçişi temizlemek için hastalara solunmak üzere verilir. Okaliptüs yağı ayrıca dahili olarak ilaç olarak kullanılır. Böbrekler üzerinde etkisi vardır ve ayrıca sinir sistemini baskı altına alarak nefes almayı yavaşlatır. Cerrahlar tarafından antiseptik olarak bile kullanılmıştır Bu ağacın ahşabı uyumlu ve dayanıklıdır. Okaliptüs ağacı rıhtım ve gemi inşa etmede değerlidir son derece cilalı bir yüzey verilebildiği için evlerin iç mekanları için büyük talep görmektedir.
Sakız ağacı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek sakız ağacı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla